Svensk Orientering logotyp
18.09.2020

Alla favoriter vidare till helgens finaler: "Bökigt men bitvis fint"

Orientering
Många pratade om ett tufft och klurigt kval, men samtliga favoriter tog sig mer eller mindre enkelt vidare till helgens SM-finaler. "Det gick riktigt dåligt. Det var ganska bökigt och knixigt, men bitvis fint", säger världsettan Tove Alexandersson.

SM i Göteborg är igång! Under fredagen genomfördes ett kval i Nödinge och bland seniorerna var det gott om löpare som stötte på problem. Många såg spännande utmaningar och häftig terräng, andra tycktes längta intensivt efter något helt annat.

- Det här är en karta som många av oss som bor i Göteborg undviker. Det gick en Swedish League-tävling här för fyra år sedan, och då kan man tro att jag sprungit i den här skogen sedan dess. Men det har jag inte, för det är en sådan skog som är så tuff och svår och bökig, så då väljer man finare, säger Göteborg-Majornas landslagsstjärna Lina Strand.

- Det var grönt och kuperat och allt möjligt. Det var så långt ifrån det jag gillar som det går att komma, men jag tog mig runt och tog mig vidare så det var väl bra det, säger Emil Svensk, stjärnlöpare i Stora Tuna.

Sammantaget kan det dock konstateras att inga tunga namn föll ifrån.

Fredagens vassaste på damsidan var heatsegrarna Lisa Risby, OK Kåre, Alva Olsson, Linköpings OK, Helena Bergman, OK Ravinen, och Sara Hagström, IFK Göteborg.

Motsvarande kvartett på herrsidan var Gernot Ymsén, Pan-Kristianstad, Albin Ridefelt, OK Linné, Joakim Svensk, Stora Tuna, samt Johan Ek-Larsson, Södertälje-Nykvarn.

- Det var väl helt okej i slutet, men jag lade en liten miss på kontroll 1 och kontroll 2. Sedan, efter det, bestämde jag mig för att "så här var det inte jag hade planerat att köra i dag", och så satte jag tekniken. Och så fick jag springa fort i slutet, men det var mer lugnt än jag fick för mig därute, säger oväntade kvalettan Ek-Larsson.

HÄR hittas samtliga resultat från kvalet.

Här nedan hittar du ett par intervjuer som gjordes efter kvalet - betydligt fler dyker upp på orienteringsmagasinet.se under kvällen!

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter