Svensk Orientering logotyp
25.03.2020

Dags för hittaut – suverän motionsform i coronatider

Orientering
Sällan har fysisk aktivitet i naturen varit så aktuellt som nu; ute i friska luften, i skog och mark, kan du motionera säkert, utan att trotsa rekommendationerna som ska minska coronavirusets spridning.

Nu vankas årspremiär för hittaut, den intelligenta motionsutmaningen som finns på 56 orter runtom i landet. Tajmingen kunde inte ha varit bättre.

I tio år har hittaut lockat tusentals svenskar ut i naturen för att leta checkpoints. På köpet får deltagarna motion, samtidigt som de upptäcker sin omgivning.

Om bara ett par dagar drar årets hittaut-säsong igång.

- I rådande coronakris känns hittaut mer angeläget än någonsin tidigare. Det är jätteviktigt att vi inte isolerar oss och blir stillasittande hemma, säger Svenska Orienteringsförbundets hittaut-samordnare Linnea Börjars.

- För alla som är friska är hittaut ett suveränt sätt att komma ut och röra på sig.

Till sin hjälp har hittaut-deltagarna en orienteringskarta på papper eller digitalt i appen/på hemsidan. Vid varje checkpoint finns en kod som deltagarna registrerar på sitt konto, med chans att vinna priser. På hemsidan finns också en topplista där det går att jämföra sig mot kompisen, grannen eller kollegan.

Hittaut är en friskvårdsaktivitet som växer kraftigt i popularitet. Deltagarantalet växer för varje år – ifjol deltog 43 700, en ökning med 50 procent! – och allt fler orienteringsklubbar anmäler att de vill vara arrangörer.

Inför fjolårets säsong växte hittaut med 10 nya orter och inför 2020 kan vi välkomna ytterligare 13 stycken.

- Nu hoppas vi även kunna nå ut till alla dem vars vanliga träningsmöjligheter har ställts in på grund av coronapandemin. hittaut är en aktivitet där alla kan delta utifrån sina förutsättningar, oavsett ålder eller orienteringskunskaper, säger Linnea Börjars.

Hittaut är gratis och tillgängligt dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober.

I år siktar flera lokala arrangörer på att smygstarta redan under april för att kunna erbjuda svenska folket fysisk aktivitet utomhus så snart som möjligt.

- Njut av stunden ute i skog och mark, ensam eller tillsammans med någon annan. Det kanske blir ett tillfälle då du lär dig något nytt eller upptäcker ett nytt smultronställe på din hemort, säger Linnea Börjars.

De orter som är nya för året är: Åre, Gävle, Östhammar, Knivsta, Trosa, Skövde, Linköping, Gotland, Varberg, Nybro, Kalmar, Hässleholm och Stockholm Järva.

Först ut bland hittaut-orterna denna säsong är Alingsås som drar igång lördag den 28 mars. Se alla orter och när de startar sin hittaut-säsong på orientering.se/hittaut.

 

Om hittaut
Friskvårdsprojektet hittaut ägs och samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras ideellt av lokala orienteringsföreningar.

Här hittar du mer info: https://www.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/

Du kan även kontakta Svenska Orienteringsförbundets hittaut-samordnare Linnea Börjars, ring +46 10 476 53 68 eller mejla linnea.borjars@orientering.se

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter