Svensk Orientering logotyp
10.09.2020

Glädjebeskedet: Även ungdomarna får ett sprint-SM

Orientering
Nu är det klart med ytterligare en coronaanpassad SM-tävling – den 17 oktober arrangeras ungdoms-SM i sprint i Hofors. Dagen därpå blir det dessutom en nationell medeldistans i Falun. ”Fantastiskt kul”, säger SOFT:s idrottschef Tomas Stenström.

Säsongen 2020 har inte alls blivit som planerat och anledningen stavas såklart corona. När det i våras stod klart att SM-tävlingarna som planerats för 2020 ställdes letade Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) alternativa, coronasäkrade arrangemang.

För ungdomarnas del blev det så småningom klart med ett USM i långdistans i IKHP Huskvarnas regi den 20 september, en tävling som betyder väldigt mycket för landets 15-16-åringar, och som nu alltså kompletteras med en USM-sprint och en nationell medeldistans 17-18 oktober.

Lördagens USM-sprint kommer att avgöras i Hofors och söndagens medeldistans i Falun och bakom arrangemanget står Hofors OK och DalaDubbeln-klubbarna Karlsbyhedens OK, Korsnäs IF OK och OK Kåre.

- Den senaste tiden har vi inte aktivt sökt fler SM-arrangörer, men när vi fick en intresseanmälan från Falun/Hofors kändes det både fantastiskt kul och givet att agera på, säger Tomas Stenström, som fortsätter:

- Beslutet att köra på sprint- och medelhelgen föregicks av en dialog med distrikten. Där inhämtade vi information om vad framför allt ungdomsansvariga och tävlingsansvara hade för tankar kring en USM-sprint och en helg till. De känner ungdomarna bäst och har också en stor del i samordningen. Det är många som har återkopplat och en klar majoritet har varit mycket positiva och uttryckt att det är av stort värde för ungdomarna att få till ytterligare en tävlingshelg.

- Sammantaget ser jag flera glädjeämnen i den här nyheten, utöver det faktum att våra ungdomar får ytterligare två inspirerande tävlingar. Det här visar att vi har klubbar som tar egna initiativ och som är beredda att hjälpa till i tuffare tider. Vi var nöjda med att få till en USM-distans, men nu får vi två tack vare engagerade medlemmar och arrangörer. Vi har i båda fallen också sökt och fått hjälp av distrikten, hjälp som varit mycket betydelsefull. Jag vill passa på att tacka distrikten för snabb och väldigt värdefull input.

Hofors OK:s Kent Björn ser med spänning och förväntan fram emot den 17:e oktober:

- Vi är stolta över att ha fått chansen att vara medarrangörer och visa upp vårt fina sprintområde och Hofors.

Banläggare på USM-sprinten blir OK Kåres landslagslöpare Vilma von Krusenstierna:

- Jag ser verkligen fram emot att få skapa utmanande sprintbanor för våra 15-16 åringar. Jag hoppas kunna bjuda på snabba beslut i kombination med några tekniska klurigheter, precis som en sprint ska vara.

Arrangörernas ambition är att trots coronapandemin kunna välkomna alla som vill delta. Precis som många andra coronasäkrade tävlingar kommer såväl sprinten som medeldistansen att spridas ut över respektive tävlingsdag.

Tävlingarna finns redan i Eventor (än så länge som närtävlingar). Här hittas en del grundläggande information nu direkt. Uppdateringar läggs ut fortlöpande.

Länk till USM-sprinten

Länk till medeldistansen

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter