Svensk Orientering logotyp
24.04.2020

Här är landslaget i skidorientering kommande vinter – "Spännande trupp!"

Skidorientering
Samtidigt som vårvärmen sköljer in över landet presenteras skidorienterarnas trupp inför kommande vinter. "En spännande trupp som vi kan förvänta oss mycket av", säger förbundskapten Ann Enman.

Den kommande vintern väntar två mästerskap för skidorienterarnas seniorlandslag: EM i Bulgarien 6-12 februari och VM i Estland 22-28 februari.

Som vanligt kommer det blågula gänget att ha som målsättning att plocka både medaljer och topplaceringar. Även om Tove Alexandersson fortsatt saknas i truppen, och trots att Erik Rost lade kartstället på hyllan efter EM i Sibirien.

Förbundskapten Ann Enman ser en stor potential i sin trupp:

- En spännande trupp! Vi har flera etablerade åkare som den gångna vintern klivit på riktigt bra och fortsätter att satsa. De kommer att fortsätta vara med och fightas om absoluta topplaceringar. Jag tänker då på namn som Markus Lundholm och Magdalena Olsson som båda tog individuella medaljer på EM. Och bakom de mer etablerade åkarna finns det ett koppel av yngre åkare vars utvecklingskurva pekar brant uppåt med Isabel Salén i spetsen, säger Enman, som fortsätter:

- Spännande namn som aviserat rejäla satsningar inför nästa säsong är Evelina Wickbom, som haft ett uppehåll på grund av studier utomlands, och Gustav Johnsson som nu bestämt sig för att satsa helhjärtat på skidorientering. Sedan vill jag även nämna att vi mycket glädjande har fått klartecken till landslagsdeltagande av Lisa Larsen (tidigare världscupåkare i längdskidor) som jag tror kommer att kunna utmana rejält, hon visade redan i vintras att hon kan åka skido fort, riktigt fort.

Här är A-landslagstruppen för kommande vinter:

Damer:
Hanna Eriksson, IFK Mora OK
Lisa Larsen, Alfta-Ösa OK
Linda Lindqvist, IK Jarl Rättvik
Magdalena Olsson, IFK Mora OK
Isabel Salén, IFK Mora OK
Frida Sandberg, Säterbygdens OK
Evelina Wickbom, I19 IF
Klara Yngvesson, Umeå OK

Herrar:
Erik Blomgren, Umeå OK
Markus Lundholm, OK Renen
Linus Rapp, IFK Mora OK
Sixten Walheim, Robertsfors IK
Rasmus Wickbom, I19 IF

Utvecklingslag:
Gustav Johnsson, IFK Mora OK
Gabriel Larsson, Gammelstads IF
Jakob Lindehag, Piteå IF OK
Truls Lindholm, Sundsvalls OK
Edvin Nordström, Täby OK

- Förväntningarna är stora. Jag vet att jag förfogar över en trupp som är beredd att jobba hårt för att fortsätta utvecklas. Höjdpunkten nästa år blir givetvis VM i Estland, det är då vi ska åka skidorientering på allra bästa sätt och gör vi det så är jag övertygad om att vi kommer att åka hem med flera medaljer, säger Ann Enman.

Vad vet vi i dag om EM i Bulgarien?
- Det kommer att hållas i ett nytt område för skidorientering, Chepelare. Det verkar kunna bli en rejäl fysisk utmaning att döma av den karta som ligger ute i Bulletin 1.

Och VM i Estland?
- VM i Estland avgörs i Kääriku. Det blir det första världsmästerskapet med inriktning mot sprint med den nya disciplinen jaktstart, där sprintresultatet ligger till grund. Där tror jag att vi kan förvänta oss mer småkuperad, teknisk skidorientering av nordisk karaktär.

- Jag har åkare i truppen som bemästrar båda dessa utmaningar, medan några åkare kanske har sin starka sida mer mot det fysiska, några andra mer mot det tekniska. Så det blir ett spännande och angenämt ansvar att ta ut bästa laget till dessa två mästerskap.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter