Svensk Orientering logotyp
19.10.2018

Här är Sveriges landslag 2019: "13 löpare med medaljpotential"

Orientering
Nästa år väntar ett renodlat skogs-VM i Norge. Nu presenterar Sverige sin landslagstrupp för 2019. "A-landslaget består av 13 löpare som samtliga har medaljpotential. 2019 kommer att bli grymt kul", säger förbundskapten Susanne Barkholt.

Efter ett framgångsrikt 2018 har landslagsledningen börjat dra upp riktlinjerna inför nästa säsong, vars givna höjdpunkt blir VM i sydöstra Norge 13-17 augusti. En sedvanlig kickoff blir det i samband med landslagets höstsamling i Göteborg 9-11 november, men redan nu offentliggörs vilka löpare som ingår i A-landslaget 2019 och vilka som tar plats i utvecklingslandslaget.

Här är det svenska A-landslaget:

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Sara Hagström, IFK Göteborg
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Lisa Risby, OK Kåre
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK

Herrar
Gustav Bergman, OK Ravinen
William Lind, Malungs OK
Jerker Lysell, Rehns BK
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Johan Runesson, IFK Lidingö
Oskar Sjöberg, OK Linné
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Som tidigare har rapporterats slutar både Helena Bergman (läs mer HÄR) och Jonas Leandersson (läs mer HÄR) i landslaget. Nu står det dessutom klart att Fredrik Bakkman tackar nej till fortsatt satsning i Blågult:

- Jag trivs bra i vardagslivet och just nu finns inte den motivation som krävs för att satsa på internationell nivå, säger Bakkman.

Utvecklingslandslaget 2019 består av följande löpare:

Damer
Emma Bjessmo, IFK Lidingö
Sanna Fasth, Eksjö SOK
Linnéa Golsäter, Eksjö SOK
Johanna Öberg, OK Linné

Herrar
Simon Imark, Tullinge SK
Isac von Krusenstierna, OK Kåre

Det stora huvudmålet 2019 är som sagt VM i Norge vilket blir det första renodlade skogsvärldsmästerskapet (2020 kommer det första renodlade sprintmästerskapet, i Danmark). Utöver det väntar världscupomgångar i Finland (7-11 juni), Schweiz (26-29 september) och Kina 25-29 oktober) – och som vanligt siktar Sverige högt:

- Målet är att bli bästa nation på VM. På För-VM vann Sverige alla distanser utom en. Då föll nästan samtliga bitar på plats och det känns som en tuff målsättning att upprepa den bedriften på VM. Men vi är naturligtvis stärkta efter För-VM och vet att vi kan lyckas oerhört bra i den terrängen, säger förbundskapten Susanne Barkholt.

Ett par tunga namn har slutat sina landslagskarriärer, men bredden på toppen är fortsatt mycket god enligt Barkholt:

- Absolut! A-landslaget består av 13 löpare som samtliga har medaljpotential. Utöver dessa finns ett flertal löpare som i år har sprungit EM och världscup och som naturligtvis har hög motivation att ta ytterligare steg i sin utveckling. 2019 kommer att bli grymt kul!

Läs också: Här är det svenska juniorlandslaget 2019

--------

TRÄNARTRÄFFEN I GÖTEBORG - ANMÄL DIG NU!
I samband med landslagets höstsamling i Göteborg anordnas landslagets tränarträff den 9-11 november. Ett helspäckat program med mängder av intressanta föreläsningar utlovas, alla intresserade välkomnas - läs mer och anmäl dig HÄR.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter