Svensk Orientering logotyp
21.07.2020

Här är tävlingsprogrammet för SM och Swedish League 2021

Orientering
I år har de flesta tävlingarna såväl nationellt som internationellt ställts in eller flyttats på grund av coronapandemin. Nu vet vi hur SM och Swedish League arrangeras 2021.

”Basprogrammet 2021 har varit ett tusenbitarspussel att lägga. Men tillsammans med IOF, distrikt och arrangörer har vi landat i ett riktigt bra program och vi vill tacka alla inblandade”, säger idrottschefen Tomas Stenström.

Eftersom samtliga årets internationella tävlingar liksom alla planerade SM- och Swedish League-tävlingar har ställts in, har det varit en delikat uppgift att få till programmet för nästkommande säsong. Givetvis har det internationella programmet förtur och Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) har därför väntat in det innan det egna pusslandet.

En viktig förändring i det internationella programmet var att sprint EM-sprint flyttades från Ryssland i augusti till Schweiz i mitten av maj, samma helg som vi hade planerat för ett sprint-SM i Borås.

När det nationella programmet för 2021 har lagts har ett antal principer varit styrande. Här anges de viktigaste principerna: 

  1. Det nationella programmet måste fungera tillsammans med det internationella programmet och våra bästa aktiva ska ha möjlighet vara med på samtliga SM- och Swedish League-tävlingar.
  2. Arrangörer till SM och Swedish League 2020 ska ges möjlighet att arrangera 2021.
  3. Swedish league ska pågå över hela året och ligan ska bjuda på en bra balans mellan sprint och skog och de olika distanserna.
  4. Kalendern ska vara hållbar för löpare och det ska även finnas utrymme för ”vanliga nationella tävlingshelger”.

Totalt innefattar SM- och Swedish League-programmet sju tävlingshelger med sammanlagt tolv tävlingsdagar för juniorer och seniorer. Det blir sex individuella SM-finaler och totalt nio eller tio Swedish League-tävlingar.

Tyvärr kommer det inte att kunna arrangeras någon tävling för orienteringslöparna inom ramen för SM-veckan 2021. Detta eftersom SM-veckan krockar med VM i Tjeckien.

- Det är såklart jättetråkigt att vi inte kan vara med på SM-veckan sommar nästa år, men givet situationen har vi tvingats ta en del svåra med nödvändiga beslut för att få till en så bra lösning för alla ingående parter, säger Tomas Stenström, idrottschef på SOFT.

Nedan ser ni programmet för SM och Swedish League 2021 inklusive kommentarer.
Här finns ett uppdaterat basprogram för 2021 med samtliga internationella och svenska värdetävlingar.

Uppdaterat 26 juli: Finalhelgen i Swedish League flyttad till 23-24 oktober. 

Uppdaterat 4 augusti: Infört är Veteran-SM 27-29 augusti och Swedish League-deltävling 8 i Täby 10 oktober.

Våren

10-11 april – Swedish League och SM ultra, Västervik
10 april: Swedish League medeldistans
11 april: SM ultra (Swedish League) 

Swedish League startar med en helg i Västervik för att få två tävlingar på samma ställe. Vi får till två skogsdistanser och ett SM ultra som för första gången genomförs med gemensam start och ogafflade banor. Mycket relevanta tävlingar inför Tiomila i Valdemarsvik senare under våren.

16 april – SM natt, Åkersberga
SM natt ligger bra till på våren då det blir mörkt tidigt och det är även positivt att tävlingen kommer före Tiomila. Ingen mer tävling denna helg för att ge utrymme åt nationella tävlingar.

24-25 april – SM sprint, Norrtälje
24 april: SM sprint individuellt, som också blir EM-test och en Swedish League-deltävling.
25 april: SM knockout-sprint, som också blir EM-test och en Swedish League-deltävling. 

För knockoutsprinten kommer det endast att bli två klasser; en herr (H21) och en dam (D21) där både juniorer och seniorer är tänkta att delta i. Det kommer alltså inte vara några specifika juniorklasser. Tävlingen kommer dock förutom SM och EM-tester att vara en deltävling i Swedish League och det för både seniorer och juniorer. Juniorerna kommer att få poäng utefter placering efter hur de presterar i tävlingen. Mer information om detta längre fram.

SM i sprintstafett kommer troligen att utgå 2021. Detta eftersom vi inte känner att vi får till programmet på ett bra sätt och enligt ovan principer. Beslut tas i höst. 

Växjö OK och Borås har tackat nej till att arrangera sprint-SM 2021.

Hösten

12-15 augusti – världscupen, Idre Fjäll.
Publiktävlingar kommer att erbjudas och vi hoppas såklart att så många som möjligt kommer och hejar fram våra bästa löpar på plats i Idre Fjäll.

Världscuptester kommer att arrangeras i Idre fjäll söndag 27 juni och onsdag 30 juni. Mer information och avslysningar kommer inom kort.  

27-29 augusti - SM medel och stafett, Boden och Luleå
27-28 aug: SM medeldistans i Boden
29 aug: Stafett-SM i Luleå

17-19 september – USM, Falköping samt SM lång, Strömstad
17 september: USM sprint
18 september: USM lång och SM lång kval
19 september: USM distriktsstafett och SM lång final 

10 oktober – eventuellt blir 25mannakorten en Swedish League-deltävling
Dialog förs med 25mannaorganisationen om medeldistansen ska ingå i Swedish League. Beslut tas hösten 2020.

23-24 oktober – Swedish League-avslutning, Gotland
23 oktober: Swedish League långdistans
24 oktober: Swedish League-avslutning med jaktstart 

UPPDATERAT DATUM från 16-17 okt (26 juli)

Finalhelgen i Swedish League där lördagens långdistans blir tvingande att räkna in och sedan avgörs hela Swedish League -säsongen som vanligt med en jaktstart baserad på resultat från tidigare deltävlingar.

I tillägg till ovan kommer landslaget att genomföra tester för juniorer och seniorer. Mer information om dessa samt om SM och Swedish League inklusive regler och poängberäkning kommer i höst.

RELATERADE NYHETER

st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
IMG 2212
Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen
Fler nyheter