Svensk Orientering logotyp
23.05.2022

Hela PreO-landslaget på plats i Espoo inför EM

Precisionsorientering
På onsdag startar PreO-EM i Finland men landslagstruppen är redan på plats i vårt östra grannland och förbereder sig med deltagande i FinTrailO. Här kommer en rapport från Owe Fredholm.

EM börjar i och för sig först på onsdag men nu deltar truppen i fem deltävlingar i FinTrailO under lördag till måndag. I lördag började vi med en ny tävlingsform under utprovning som tills vidare kallas ”sprint”. Den bestod i två delar direkt efter varandra. Först en mycket kort inledning där man skall lösa sex kontroller inom max åtta minuter eller hellre snabbare. Resultatet av den delen avgör ordningsföljden för de som har lika många rätt på andra delen där vi skulle lösa 13 kontroller på max 21 minuter. Således en mycket snabb tävlingsform för att vara PreO. Hur detta kommer att utvecklas är för tidigt att säga innan den kan fastställas som en ny disciplin.

Bäst i det svenska laget blev Robert Jakobsson från Tidaholm med alla rätt på såväl de inledande sex kontrollerna som på de 13 kontrollerna på den andra etappen. Robert slutade därmed på en mycket bra fjärde plats. På sjätte och sjunde plats kom Marit Wiksell och William Rex. Båda hade ett fel på första delen men alla rätt på andra delen. Alla resultat hittar ni på top.yq.cz

På sen eftermiddag/kväll fortsatte FinTrailO med en TempO tävling omfattande åtta stationer med fem uppgifter på varje station, det vill säga totalt 40 kontroller. Bäst bland svenskarna blev Anders Höije på en mycket hedrande tredje plats bland cirka 125 startande. Erik Stålnacke blev nia och Erik Lundkvist 16:de. Alla resultat hittar ni på preoresultat.se

På söndagen började vi med en PreO tävling inne i delar av Helsingfors i en park med ett fort från kriget. Tävlingen hade 29 kontroller av mycket varierande slag, vissa mycket svåra i bergpartier och andra mer lättlösta.

Åter igen hade Robert Jakobsson en bra dag med endast två fel och en femte plats. Anders Höije blev sjua, Erik-arna Stålnacke och Lundkvist nia respektive tia. Nu på måndag förmiddag är stora delar av truppen tillbaka in till Helsingfors för att i detalj studera ett antal av de intressanta kontrollerna. Alla resultat hittar du på preoresultat.se.

Söndagen avslutade med en TempO-tävling omfattande sex stationer gånger fem kontroller. Nu hade Marit Wiksell fått upp ångan och tog en tredje plats med Lennart Wahlgren på sjunde plats och Martin Fredholm tia. Alla resultat hittar du på preoresultat.se.

Som träning inför EM kan man väl säga att tävlingarna som sådana har varit av varierande värde. PreO-tävlingen och TempO-tävlingen under söndagen var OK medan Sprinten och TempO-tävlingen på lördagen var av mindre värde, speciellt var TempO-tävlingen inte särskilt bra.

Nu fortsätter tävlingarna idag med en PreO-tävling i eftermiddag/kväll med 35 kontroller. Vi får se hur ljuset håller framåt kvällen, som tur är har vi solsken. Under tisdagen fortsätter vi med några träningstävlingar för att på onsdagen gå in på EM och modellbanan.

Bildtext: Robert Jakobsson gjorde fina resultat under PreO-sprinttävlingar i Finland i helgen. Foto: Eva Fredholm.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter