Svensk Orientering logotyp
08.03.2022

Inga ryska eller belarusiska föreningar tillåts inom svensk orientering

Orientering
Internationella Orienteringsförbundet, IOF, har tidigare beslutat att inga aktiva från ryska och belarusiska föreningar får tävla internationellt. Nu meddelar den svenska förbundsstyrelsen att det även gäller nationella tävlingar.
I förra veckan meddelade IOF att aktiva från ryska och belarusiska föreningar nekas att delta i internationella tävlingar och att båda länderna utesluts ur IOF. 
 
Med anledning av detta och ytterligare rekommendationer från IOF:s sida, har förbundsstyrelsen beslutat att tävlingsstoppet även omfattar nationella tävlingar. Stoppet gäller med omedelbar verkan.
 
Specifikt innebär det att:
  • deltagande av ryska och belarusiska lag samt deltagande för ryska och belarusiska föreningar inte tillåts i svenska orienteringstävlingar.
  • ryska och belarusiska aktiva som tävlar för svenska eller andra klubblag utanför Ryssland och Belarus tillåts att delta. 
  • [2022-03-09] Förtydligande - i enlighet med riktlinjer från IOF – gäller tävlande för svenska föreningar under förutsättning att den aktive var medlem i föreningen före den 4 mars 2022. 
– När vi tagit del av de rekommendationer som Internationella Orienteringsförbundet gått ut med och vad som juridiskt sett är möjligt, vill vi vara tydliga med vad som gäller för tävlande inom Sverige, säger Susanne Maarup, förbundschef för Svenska Orienteringsförbundet. 
 
Susanne Maarup förklarar vidare:
 
– Det finns inga sanktioner från svenska myndigheter vad gäller ryska och belarusiska personer i Sverige. Vi har också fått information från Riksidrottsförbundet och i Sverige har vi inte möjlighet att utestänga ryska eller belarusiska utövare eller ledare som bor i Sverige, men vi kommer inte att acceptera anmälningar från ryska eller belarusiska föreningar i stafetter eller individuella tävlingar.
 
– Jag är tacksam för att idrotten unisont står upp för de mänskliga rättigheterna och tar ställning för Ukraina, avslutar Maarup.
 
Svenska Orienteringsförbundet följer kontinuerligt det pågående läget i Ukraina, och information från IOF, Riksidrottsförbundet och svenska myndigheter. Beslutet om tävlingar i Sverige gäller tills vidare men kan komma att omprövas om situationen skulle förändras.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter