Svensk Orientering logotyp
06.06.2019

Kalered och Wehlin hetast i stekhett SM-ultra

Orientering
Årets SM-ultralång blev en rejäl utmaning. Tuffa banor och dessutom temperaturer upp emot 30 grader. Seniormästare blev Olle Kalered, Stora Tuna och Anna Wehlin, Linköping.

Ultralång är som bekant orienteringens verkliga uthållighetsprov. Och årets svenska mästerskap på distansen blev definitivt inget undantag. Det var tryckande högsommarvärme över Voxna i Hälsingland där årets upplaga avgjordes. Det gjorde att de tävlande fick slita rejält för att ta sig runt de utmanande banorna.

Mest dramatik blev det på damseniorsidan där Kåres Kajsa Risby var först över mållinjen. Men Risby hade sprungit en av banans ”fjärilar” i fel ordning vilket innebar att hon blev diskad. I stället blev det en guldfajt mellan Linköpings Anna Wehlin och Hällens Johanna Engström.

- Jag trodde att det var minst tre före oss så jag blev väldigt förvånad när de ropade vid upploppet om att det var kamp om guldet. Mitt mål för dagen var att ta mig runt så detta var över alla förväntningar. Det har varit väldigt slitsamt och riktigt svårt på slutet. Men samtidigt väldigt fint och superkul, säger Wehlin.

- Johanna och jag har haft samma gaffling hela banan och Johanna har varit klart starkare. Hon har fått lucka flera gånger men jag har kunnat ta ikapp hennes rygg. Sen bommade vi näst sista, men jag fick den lite före. Så det var ren tur att jag vinner och hon blev tvåa, säger en ödmjuk guldmedaljör efter över två och en halv timmes slit i hälsingeterrängen.

I herrseniorklassen var det Stora Tunas Olle Kalered som var starkast, och han tog därmed sitt första individuella SM-guld sedan ett sprintguld som junior.

- Jag gjorde ett rejält misstag i ett nygallrat område och där trodde jag att guldet var kört. Men sen såg jag aldrig någon och jag tänkte att jag borde komma ikapp någon väggad löpare, så jag var lite fundersam. Jag har inte sett någon de sista två timmarna, säger Kalered som varit bland de fyra bästa alla gånger som han sprungit SM-ultra.

Nu kom så äntligen guldet. Silvret gick till Filip Dahlgren, Hagaby.

I juniorklasserna var det klart tajtast i guldkampen i D20-klassen. Tre löpare var tillsammans med bara några kontroller kvar. Men Kåres Vilma von Krusenstierna petade i en högre växel och kunde avgöra:

- Jag har haft en riktigt trasslig vår med både skador, sjukdom och nu senast körtelfeber. Jag har inte sprungit över två timmar på flera månader, så jag tog detta som en kul grej. Och det känns väldigt härligt att det räckte hela vägen, säger von Krusenstierna som var halvminuten före Lidingös Ebba Ganslandt och ytterligare tio sekunder före Klara Axelsson, Eksjö.

I den äldre herrjuniorklassen var Roxens Jonas Andersson starkast:

- Från startpunkten och hela banan var det enda jag ville att komma i mål. Det var ruskigt tungt. Men kul. Jag tror att detta är den tuffaste banan jag sprungit. Jag har inte gjort några stora misstag, men jag har haft lite problem med kontrolltagningarna. Det var svårt att veta hur jag låg till. Jag var ensam vid ettan och sen har jag inte sett någon, säger Andersson som vann före Denselns August Mollén.

I D18-klassen delade Lisa och Erika Åkesson, Markbygden systerligt på silvret. De var tio minuter bakom överlägsna segrarinnan Hanna Lundberg, Renen:

- Jag har aldrig sprungit ultran tidigare, och det var en verklig utmaning. Men samtidigt jättekul. Vi var en större grupp till ettan, sen mot tvåan drog alla ner mot en väg, men jag tyckte att man tappade onödigt mycket höjd på det så jag fortsatte rakt på. Då var det bara att köra på, men efter det har jag varit sopslut, säger Lundberg.

I H18-klassen var Viktor Svensk starkast.

- Jag har tuffat på i mitt tempo. Jag fick en lucka till tvåan, men sen gjorde jag en bom och då var Samuel (Pihlström, som tog silver) ikapp. Jag avvaktade fram till långsträckan på vägen hemåt och då höjde jag tempot, säger Svensk som tog sitt andra raka guld på den ultralånga distansen.

I höst fortsätter SM-tävlandet i Hälsingland med långdistans, medeldistans och stafett.

 

Damer: 1) Anna Wehlin, Linköping, 161.10, 2) Johanna Engström, Hällen, +0.12, 3) Nelly Carlsson, Pan-Kristianstad, +7.00, 4) Rebecka Lindberg, Roslagen, +7.11, 5) Linnea Claesdotter, Lidingö, +9.15.

Herrar: 1) Olle Kalered, Stora Tuna, 149.32, 2) Filip Dahlgren, Hagaby, +3.32, 3) Simon Hector, Snättringe, +12.14, 4) Emil Granqvist, Ravinen, +16.35, 5) Johan Ek-Larsson, Södertälje-Nykvarn, +23.02.

D20: 1) Vilma von Krusenstierna, Kåre, 121.16, 2) Ebba Ganslandt, Lidingö, +0.30, 3) Klara Axelsson, Eksjö, +0.41, 4) Ronja Hugg, Stora Tuna, +8.14, 5) Alice Svensson Finndahl, Hakarpspojkarna, +1.54.

H20: 1) Jonas Andersson, Roxen 108.08, 2) August Mollén, Denseln, +4.40, 3) Olle Hedman, Hagen, +15.29, 4) Carl Carlsson, Nyköping, +18.38, 5) Erik Herne, Ravinen, +20.17.

D18: 1) Hanna Lundberg, Renen, 95.13, 2) Lisa Åkesson och Erika Åkesson, Markbygden, båda +10.26, 4) Emma Ling, Hakarpspojkarna, +10.54, 5) Ebba Lindell, Thor, +10.59.

H18: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna, 87.37, 2) Samuel Pihlström, Landehof, +8.51, 3) Leo Johansson, Kolmården, +14.43, 4) Jesper Johansson, Löftan, +17.09, 5) Carl Josefsson, Sävedalen, +15.44.

 

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter