Svensk Orientering logotyp
21.04.2020

Nationella tävlingar 2020 – här är planen framåt

Orientering
Många orienteringstävlingar har redan ställts in eller flyttats på grund av coronapandemin. Hur resten av 2020 ser ut är det ingen som vet och Svenska Orienteringsförbundet jobbar därför med flera olika scenarier. Här är en uppdatering av nuläget.

När släpper myndigheterna på restriktionerna? När kan vi återgå till normal tävlingsverksamhet? Det vet ingen, inte ens experterna. Dock arbetas det febrilt på Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) för att vi ska ha en så bra plan framåt som möjligt.

Förhoppningen är att den 12 maj, dagen efter SOFT:s nästa styrelsemöte, åtminstone kunna presentera en tävlingsplan fram till och med juli 2020 samt en reservplan för resterande del av säsongen. I början av maj har vi fått ett antal viktiga besked från externt håll, och i den bästa av världar finns då också en bättre prognos gällande pandemins utveckling framåt.

Ambitionen är att SOFT en månad senare, den 12 juni, ska ha en fastställd plan för det nationella programmet året ut.

Ett antal beslut är dock redan fattade. Här nedan följer en summering av dessa beslut, en lägesuppdatering samt en redovisning av de principer som styr utformningen av reservplanen. Fokus ligger främst på 2020. (Program för 2021 hoppas vi kunna presentera senast 1 juli då vi hoppas att Internationella Orienteringsförbundet har satt den internationella planen.)

Vägledande principer

  • SM prioriteras före Swedish League.
  • VM och junior-VM ska styra tävlingsprogrammet, framför allt veckorna före mästerskapen.
  • Om Tiomila bestämmer sig för att arrangera till hösten ska tävlingen få utrymme i basprogrammet.
  • DM-helger ska beaktas och ges utrymme i basprogrammet. Om det blir förändringar som påverkar DM-helgerna ska detta ske i dialog med tävlingsansvariga i distrikten för att hitta en hållbar lösning.
  • Ett ekonomiskt perspektiv ska finnas med när vi utformar programmet.

Beslut att ställa in Swedish League
Det blir ingen Swedish League i år. Swedish League i Norrtälje 7-9 maj är redan inställt och nu är det beslutat att även höstens Swedish League-final i Örebro ställs in. (Dialog om flytt till kommande år pågår gällande båda arrangemangen).

Beslut och plan framåt gällande årets SM-tävlingar

  • SM ultra. Inget nytt datum spikat ännu.
  • SM natt. Inget nytt datum spikat ännu.
  • SM sprint 30-31 maj. Beslut kommer att fattas senast den 1 maj om att genomföra enligt plan eller inte.
  • SM knockout-sprint. Beslut gällande SM-veckan i Halmstad (RF/SVT/destination) kommer den 28 april. SM knockout-sprint kan flyttas i tid om SM-veckan ställs in.
  • SM medel och stafett ligger kvar enligt plan.
  • SM lång ligger kvar enligt plan.

Status Tiomila
Tiomilaföreningen undersöker möjligheterna att kunna arrangera till hösten. Här väntas ett inriktningsbeslut i början av maj.

Eventuella VM-tester i slutet av september
Om sprint-VM blir av - beslut ska meddelas senast den 1 juli - så planeras det för VM-tester helgen 24-26 september, cirka två veckor innan mästerskapet i Danmark. SOFT har i nuläget inte utsett någon arrangör.

Status mountainbikeorientering

  • Svenska cupens första och andra deltävling (18-19 april) är inställda. Gällande deltävling 3 och 4 (23-24 maj) fattas beslut senast den 28 april.
  • SM sprint, lång och medel 26-28 juni ligger kvar enligt plan. Besked kommer i början av juni.

Viktiga datum framåt - beslutsgång

  • Den 12 maj hoppas SOFT kunna presentera åtminstone en tävlingsplan fram till och med juli 2020 samt en reservplan för resterande del av säsongen.
  • Den 15 juni är ambitionen att kunna ha en fastställd plan för nationella programmet för hela 2020.
  • Den 1 juli finns ett definitivt beslut om VM. Här sker sista justeringen av det nationella programmet 2020. Här hoppas SOFT även kunna spika det nationella programmet för 2021.

 

HÄR kan du läsa mer om hur tävlingar nationellt och internationellt har påverkats av coronakrisen.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter