Svensk Orientering logotyp
08.09.2020

Nytt förslag om idrottsgymnasierna oroar

Orientering
Utbildningsdepartementet har efter en översyn av idrottsgymnasierna föreslagit att det från och med hösten 2024 endast ska finnas en typ av utbildning i specialidrott. ”Jag känner viss oro för förslaget”, säger Kalle Dalin.

I början av sommaren presenterade Utbildningsdepartementet sin översyn av idrottsutbildningarna på gymnasienivå. Förslaget är att ”det till skillnad från i dag endast ska finnas en typ av gymnasie- eller gymnasiesärskoleutbildning med specialidrott som ska vara riksrekryterande. Ämnet specialidrott ska endast få erbjudas inom denna utbildning. Ungdomar som inte når upp till elitnivå inom sin ålderskategori, men som har att stort intresse av att vidareutvecklas inom sin idrott föreslås i stället få goda möjligheter till detta inom ramen för andra utbildningar genom att Skolverket får i uppdrag att se över innehållet i kurserna specialisering 1 och 2”.

Kalle Dalin är ansvarig för idrottsgymnasierna på Svenska Orienteringsförbundet:

- Vi har med viss oro läst Utbildningsdepartementets översyn. Vi har i dag en bit över 100 platser (per antagningsår) på RIG/NIU, och det är klart att vi funderar på hur många platser vi kommer att få i det här nya systemet.

Kom det här förslaget som ”en blixt från klar himmel”?

- Nej vi har vetat att det ska göras ett omtag gällande hur idrottsgymnasierna fungerar och hur man vill finansiera dom. Vi inom orienteringen har på uppdrag av SOFT-styrelsen gjort en elitorienteringsmiljöutredning där vi kommit en bra bit. Vi har väntat in den här översynen för att kunna göra klart vår del i utredningen. Men jag ska vara ärlig och säga att jag som sagt är orolig över att det genom det nya förslaget från Utbildningsdepartementet blir större förändringar än vad vi trott, säger Dalin.

Läs hela artikeln om det nya förslaget på www.orienteringsmagasinet.se eller i senaste numret av Skogssport.

 

Senaste numret av Skogssport bjuder även på:

- Massor av tekniktips inför höstens SM-tävlingar

- Fyra sidor om hur du ska hitta rätt i glasögon- eller linsdjungeln

Och en hel del annat.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter