Svensk Orientering logotyp
17.03.2020

Så påverkas landslagsverksamheten av coronaviruset

Orientering
Coronakrisen påverkar hela samhället – svensk orienterings landslagsverksamhet är inget undantag. Nyss ställdes VC-premiären in. "Vi följer utvecklingen kontinuerligt och behöver vara flexibla med olika lösningar framöver", säger Håkan Carlsson.

Generellt ska resor och större sammankomster undvikas i rådande coronakris. Detta påverkar väldigt många orienterare runtom i landet, och landslagen har såklart att rätta sig efter samma riktlinjer som övriga – HÄR samlar Svenska Orienteringsförbundet information kring coronaviruset och dess följder.

För landslaget i orienteringslöpning står det nu klart att årets första världscupomgång, som enligt kalendern skulle ha avgjorts i Schweiz 21-24 maj, skjuts på framtiden - lär mer HÄR. Något nytt datum har ännu inte presenterats.

Inställda är även de uttagningsgrundande Swedish League-tävlingarna i Norrtälje samt den planerade öppna landslagssamlingen i Stockholm 27-29 mars. Vi vet även att det planerade landslagslägret 23-26 april inte kommer att genomföras i Danmark, där VM är tänkt att avgöras 7-11 juli.

- När det gäller högkvalitativa träningar för landslagslöparna tittar vi nu framför allt på att hitta lokala lösningar, allt för att minska riskerna för smittspridning, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Så fort det kommer ny information som är relevant för landslagslöpare och löpare som gör anspråk på landslagsplats publiceras denna info på landslagssidan - klicka HÄR.

Ett särskilt huvudbry för landslagsledningen är på vilka grunder löpare ska tas ut till framtida internationella uppdrag. Både Swedish League i Roslagen och världscupomgången i Schweiz var viktiga för löpare som vill slå sig in i trupperna till VM och EM. Arrangören av Sprint-SM i Växjö i slutet av maj lever fortsatt på hoppet, men risken är uppenbar att det färska beslutsunderlaget är tämligen magert den dagen en blågul trupp ska tas ut.

- Landslagsledningen följer noggrant vad som händer gällande nationella och internationella tävlingar. Först när vi vet mer om hur vi kan tävla framöver kan vi gå vidare med eventuell planering och uttagningsgrunder för EM, VM och alla andra landslagsaktiviteter, säger Carlsson.

- Vi återkommer längre fram med uttagningsramar och tar ut trupperna till alla landslagsaktiviteter efter bästa förmåga givet det läge som nu är.

Inbjudan till exempelvis Ungdoms-EM (EYOC) och Student-VM kommer att läggas ut på hemsidan inom kort och den som är intresserad anmäler sig.

För den enskilde löparen kan det var väldigt knepigt att i nuläget veta hur en ska göra med träningsupplägget, eftersom det är oklart vilka tävlingar som blir av.

- Vi kan bara göra det bästa vi kan i den osäkra situationen vi har. Det generella rådet till löpare både i och utanför landslaget blir att fortsatt träna på, klokt och målinriktat med fokus på att dag för dag utvecklas som orienterare.

Även mountainbikeorientering och precisionsorientering påverkas av coronakrisen, och precis som för löparna är det svårt att veta hur säsongen kommer att se ut.

Mountainbikeorienterarna fick nyss sitt EM i Portugal flyttat från maj till början av oktober. VM i Tjeckien i augusti hoppas man fortfarande ska bli av. Även här diskuteras nu hur de landslagsaktiva ska få till bra teknikträningar när vårens tävlingsverksamhet ställs in.

Precisionsorienterarna hade ett EM i Finland inplanerat i maj, men nu flyttas även det mästerskapet.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter