Svensk Orientering logotyp
29.01.2019

Salén har hittat en ny nivå – inspirerad inför stundande EM

Skidorientering
I dag är det 50 dagar kvar till skidorienterings-VM i Piteå. Isabel Salén, som tagit stora kliv i vinter, står precis på gränsen till VM-truppen. Men nu ligger allt fokus på EM i Turkiet som startar om tio dagar.

2015 vann hon JVM-guld i Norge, men klivet upp till senioreliten har varit tufft och kroppen har ofta känts seg och trött.

I år, 22 år gamal, har IFK Moras Isabel Salén hittat något, och de positiva resultaten har kommit på löpande band.

- Jag känner absolut att jag tagit ett kliv, säger Salén som bor, pluggar biomedicin och tränar i Umeå.

- Tidigare har jag haft problem med slitenhet, men det senaste året har jag förändrat en del. Jag har haft brist på återhämtning. Nu har jag ett helt annat upplägg där jag fokuserar mer på olika detaljer och också ger mig mer tid till vila. Redan i somras kände jag att jag verkligen var på väg uppåt, och nu har jag fått flera kvitton. Det är en helt annan känsla i kroppen.

I Norge i mitten av december gjorde Isabel säsongens första tävlingar, och redan i det första loppet kände hon sig riktigt pigg, men en bom sänkte resultatet. På medeldistansen dag två vann hon – före stora namn som Magdalena Olsson och Tove Alexandersson, och ett par finländska landslagsåkare.

- Väldigt kul! Ett fantastiskt kvitto, och ett lopp som verkligen gav inspiration, säger Isabel som sedan även gjorde tre bra lopp på landslagets testtävlingar i Finland. Där var hon fyra, tvåa och sexa bland de svenska åkarna.

Och strax väntar EM i Turkiet – vilka är dina målsättningar?

- Främst att jag ska ha prickat in formen och att jag ska prestera så bra som möjligt. Resultatmål är lite svårare; jag är ju ganska ny i de här sammanhangen, och det är alltid lite osäkert med hög höjd.

Och vad tänker du om VM på hemmaplan?

- Jag har fått info om att jag står som reserv, så jag siktar framför allt mot EM och Universiaden i Ryssland. Självfallet hade jag velat åka VM i Piteå, det hade varit häftigt, men det kommer fler chanser om jag inte kommer med i laget där.

Vad har du för drömmar och mål?

- Jag går verkligen in för det här och målet är ett VM-guld, absolut. Jag är 22 år nu, så om ett par, tre år borde jag ha tagit det sista klivet. Vilken distans jag kan vinna håller jag öppet. Det får framtiden utvisa.

På torsdag lyfter landslagets plan mot Turkiet. Eftersom Europamästerskapet avgörs på riktigt hög höjd behövs lite tid för acklimatisering. Onsdag nästa vecka startar tävlingarna med en sprint.

HÄR är den svenska EM-truppen.

HÄR är tävlingarnas hemsida.

HÄR kan du läsa mer om VM i Piteå, som inleds 20 mars.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter