Svensk Orientering logotyp
07.01.2019

Segrar för Olsson och Rost

Skidorientering
Magdalena Olsson och Erik Rost visar fin form i skidorienterarnas säsongsupptakt. Duon stod pall tre dagar i rad och ordnade varsin seger under helgens testtävlingar i Finland.

Den gångna helgen genomförde både den svenska och finländska skidorienteringseliten tre testtävlingar i Övertorneå. Det var enligt rapporterna välorganiserade tävlingar, fina förhållanden med tillräckligt mycket snö och bra temperatur på cirka minus 7 grader.

På fredagen stod längd, fri stil 10 respektive 15 kilometer, på schemat. På lördagen avgjordes en sprint och på söndagen en långdistans.

Damernas millopp vanns av finländskan Salla Koskela som gick i mål på 33.38,10. Magdalena Olsson var tvåa, 18 sekunder efter, och Tove Alexandersson trea, ytterligare 24 sekunder bakom.

På herrsidan blev det svensk seger. Erik Rost avverkade 15-kilometersbanan på 36.51,80. Tvåa blev ryssen Andrey Lamov. +0.21, och trea finländaren Tero Linnainmaa, +0.28. Martin Hammarberg gled i mål på sjätte bästa tid, +1.10.

Även på lördagen blev det en svensk seger. Magdalena Olsson vann sprinten på 15.57, 31 sekunder före Salla Kosekela och 38 före Isabel Salén, Olssons klubbkompis i IFK Mora OK. Regerande världsmästarinnan Tove Alexandersson slutade fyra, 51 sekunder efter segrande Olsson.

Bland de svenska herrarna lyckades återigen Erik Rost bäst. Alfta-Ösa-åkaren slutade trea, 11 sekunder bakom segrande finländaren Jyri Uusitalo och 1 sekund bakom tvåan Andrey Lamov. Marin Hammarberg blev fyra och Markus Lundholm femma.

Långdistansen slutligen innebar ytterligare en seger för hemmaåkaren Salla Kosekela som gick i mål på 1.17.15. Tove Alexandersson var tvåa, 43 sekunder efter, och Magdalena Olsson trea, +1.50. Ytterligare en svenska nådde podiet; Hanna Eriksson slutade femma.

Även på herrsidan var det finländskt i topp. Jyri Uusitalo följde upp sprintsegern med ytterligare en vinst och följdes närmast av landsmannen Tuomas Kotro, +0.14. Erik Rost ordnade ännu en tredjeplats, +0.17, och Martin Hammarberg blev femma, +2.09.

- Man kunde se att finländarna är väl förberreda och duktiga skidåkare då tävlingarna överlag var ganska skidåkningskrävande. På VM i Piteå kommer det nog att vara lite mer orientering som fäller avgörande, men både Jyri Uusitalo och Salla Koskela kommer att bli svårslagna i vinter, säger den svenske förbundskaptenen Frans Wickbom, som utöver stabila insatser från de mest meriterade svenska åkarna kunde glädjas åt två blågula uppstickare:

- En av dem som överraskade i det svenska laget var förstaårssenioren Rasmus Wickbom med platssiffrorna 5-7-4 bland de svenska åkarna. Att han skulle komma in som fjärde svensk på långdistansen var verkligen imponerande av en så ung kille.

- På damsidan var det Isabel Salén som överaskade och då främst med sin tredjeplats i sprinten efter Magdalena och Salla Koskela. Hennes placeringar i helgen bland de svenska åkarna var 4-2-6.

HÄR hittar du alla resultat från helgens tävlingar.

Härnäst väntar ytterligare två testtävlingar, en medel- och en långdistans i Mora.

- Där hoppas jag på lite tätare spårsystem som sätter prov på åkarnas orienteringsförmåga. För det är något som vi förväntar oss på VM, säger Frans Wickbom.

Vintern bjuder på två internationella mästerskap för skidorienterarna. Den 6-11 februari är det EM i Turkiet och 20-24 mars ett VM i Piteå.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter