Silver till Martin Regborn på World Games i USA

Orientering
Under kvällen avgjordes den första distansen på World Games i Birmingham, Alabama. Martin Regborn tog revansch efter VM och knep silvermedaljen.

Senast World Games arrangerades var för fem år sedan i Polen, då kom Martin Regborn femma och Lina Stand trea på sprinten. I dag tangerade Regborn sitt resultat med en andraplats, men Strand kom inte till start.

Klockan 9:00 lokal tid och 16:00 svensk tid gick starten för den individuella sprinten. En tuff sprint i fyrtiogradig värme och hög luftfuktighet väntade löparna. Martin Regborn hanterade värmen och banan väl och tog silvret i herrklassen. Han var endast åtta sekunder från guldet som vanns av Tim Robertson från Nya Zeeland. Trea kom Tomaš Krivda från Tjeckien.

Det känns riktigt härligt med en medalj. Jag var lite besviken efter VM, jag kände att jag var i riktigt, riktigt bra form då. Det känns bra att jag får betalt för jobbet jag lagt ner även om World Games kanske inte är riktigt lika stort som VM, säger Martin Regborn efter målgång.

Jag har inte hunnit analysera ännu men det kändes som ett bra lopp. Det var inga svårigheter med komplicerade vägval utan mer att välja höger eller vänster runt husen. Jag tycker att jag hade bra koll på orientering. Kartan var lite annorlunda ritad än vad jag är van vid så det blev två korta kartstopp på fem sekunder var, hade det inte varit för de kanske jag hade kunnat tagit Tim, berättar Regborn om sitt lopp.

Max Peter Bejmer blev näst bäste svensk med en niondeplats.

- Jag gjorde ett klantigt misstag men annars gick det bra. Jag höll ihop det bra men vill mer framåt, säger Max.

Isac von Krusenstierna sprang in på en sextonde plats och är nöjd med loppet utifrån förutsättningarna han har.

- Det var ett steg i rätt riktning efter VM. Jag kan inte förvänta mig så mycket mer efter skadan. Jag ser fram emot medeln i morgon, säger von Krusenstierna.

I damklassen saknades några av de stora favoriterna. Tove Alexandersson valde att inte delta för att kunna återhämta sig efter VM, och Lina Strand var tvungen att lämna återbud innan start på grund av förkylningssymptom. Karolin Ohlsson var den enda svenskan på startlinjen i dag. Hon placerade sig precis utanför pallen med en fjärdeplats, 45 sekunder efter segraren Simona Aebersold från Schweiz.

- Jag missade lite i början av banan annars gick det bra, säger Ohlsson efter loppet.

Tjeckiskan Tereza Janošikova från Tjeckien kom trea och schweiziskan Elena Roos blev trea.

På lördag flyttar tävlingen till The Oak Mountain State Park i sydöstra Birmingham för medeldistans. En kuperad bana i kontinental, lättlöpt och öppen terräng väntar löparna. Fösta start under lördagen är klockan 16:00 svensk tid.

På söndagen beger sig löparna in till staden igen för den anslutande sprintstafetten. Starten går klockan 16:00 svensk tid.