Svensk Orientering logotyp
15.03.2020

SVENSKT GULD I EM-STAFETTEN

Skidorientering
Ryssland hade fram till avslutningsdagen av EM vunnit samtliga guld. Men i den avslutande stafetten klev Sverige fram och tog guld. ”Jag kände mig säker på att jag skulle vinna spurten”, säger den svenska avslutaren Magdalena Olsson.

Efter en veckas tävlande där hemmanationen Ryssland prenumererat på förstaplatser lyckades till slut det svenska damstafettlaget bryta den sviten när de tog hem EM-guldet under söndagen. 

Linda Lindkvist körde den första sträckan för Sveriges förstalag och hon växlade som tvåa, några få sekunder bakom Rysslands Tatiana Oborina.

– Jag och Hanna Eriksson i svenska andralaget trasslade till det lite i skogen men annars var det ett bra lopp, berättar Linda Lindkvist.

Isabel Salén gjorde även hon ett bra lopp och lyckades ta sig förbi Ksenia Terekhova och därmed växla ut Magdalena Olsson i ledning ut på sista sträckan.

– Mitt fokus var att hålla vår position mot ryskorna och ge Magda en stabil position på sistasträckan, säger Isabel Salén.

Magdalena Olsson som åkt hem två silvermedaljer under EM-veckan gick ut några få sekunder före Marina Vyatkina, samma åkare som vann guldet på långdistans med några få sekunder före Magdalena. Loppet blev jämnt och de turades om att vara först ute på banan.

– Både jag och ryskan åkte bra men gjorde varsin liten miss så vi kom ihop igen, då tänkte jag att jag avvaktar bakom och väntar på spurten, berättar Olsson.

In på upploppet låg mycket riktigt Magda någon meter efter Marina Vyatkina men lyckades ta sig förbi på upploppet och spurta i mål som segrare.

– Det kändes faktiskt säkert att jag skulle ta spurten eftersom den är platt här och så fort det var platt ute på banan hade jag ett övertag mot henne berättar Magdalena. 

Det svenska herrlaget med Linus Rapp, Erik Rost och Markus Lundholm tog brons bakom Ryssland på första och Finland på andra plats.

 

Stafett

Damer: 1) Sverige (Linda Lindkvist, Isabel Salén, Magdalena Olsson), 1.43.34, 2) Ryssland, +0.02, 3) Finland, +5.38.

Herrar: 1) Ryssland, 1.39.01, 2) Finland, +6.45, 3) Sverige (Linus Rapp, Erik Rost, Markus Lundholm), +7.55.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter