Svensk Orientering logotyp
29.05.2020

Tävlingsidrott tillåts för seniorer

Orientering
Från och med den 14 juni blir tävlingsidrott återigen tillåten för seniorer. Den tidigare restriktionen om att samla max 50 personer kvarstår dock.

På en presskonferens informerade regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) om att det från och med den 14 juni införs lättnader gällande de allmänna råd som tagits fram för idrotten med anledning av coronasmittan. Lättnaderna innebär att tävlande återigen blir tillåtet även för vuxna (dock kvarstår FHM:s rekommendation till medborgare som är 70 år eller äldre; att de begränsar sina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under den rådande pandemin.)

Råden om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare tas bort, och nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, om de innebär att tävlande och funktionärer behöver företa längre resor, bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs.

- Att träna och röra på sig är av största vikt för hälsan och välmåendet i befolkningen. Vi har haft ett nära samarbete med Riksidrottsförbundet, som har tagit fram flera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Om åtgärderna följs bedömer vi att riskerna är så pass små, att de stora fördelarna med att tillåta olika idrottsevenemang överväger, säger generaldirektör Johan Carlson på Folkhälsomyndighetens hemsida.

De åtgärder som Riksidrottsförbundet har föreslagit är bland annat att inte bjuda in publik, undvika närkontakt som inte är nödvändig för idrotten, och att utövare och övriga närvarande ska vara symtomfria. Åtgärdsplaner utarbetas också för hur organisationerna ska motverka folksamlingar.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning vid olika idrottsaktiviteter främst uppstår i samband med trängsel och folksamlingar vid sidan av, exempelvis i publiken eller olika evenemang. I dagsläget kommer inte några större matcher med publik att tillåtas, eftersom begränsningen med ett maxantal på 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortfarande gäller.

Organisationer, föreningar, verksamheter och företag i Sverige har även i fortsättningen en skyldighet att verka för minskad spridning av covid-19. Det innebär bland annat att de ansvarar för att skapa utrymme för att undvika trängsel, och ska erbjuda möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Alla personer har ansvar för att hålla avstånd och undvika stora sammanhang.

- Idrottsföreningar eller andra arrangörer som planerar en tävling, cup eller match måste även fortsättningsvis vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning. Det gäller såväl under, som före och efter tävlingen, cupen eller matchen. De måste också beakta förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

HÄR hittar du Folkhälsomyndighetens nyhetstext.

Folkhälsomyndigheten har aviserat att det nästa vecka ska presenteras vad som gäller för allmänheten i sommar. Bland annat väntas då besked gällande reserekommendationer.

Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) kommer nu att utvärdera vad dagens besked och även nästa veckas nya riktlinjer till allmänheten innebär konkret för svensk orientering. SOFT avser att i slutet på nästa vecka publicera uppdaterade riktlinjer och råd till landets orienteringsföreningar.

Troligen kommer FHM:s nya riktlinjer att gälla åtminstone till och med augusti, och kanske längre än så. SOFT kommer skyndsamt att undersöka hur de nya riktlinjerna påverkar vårt tävlingsprogram.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter