Svensk Orientering logotyp
16.10.2020

Tittarsuccé för SM-sändningarna: "Vi på SVT Sport är supernöjda"

Orientering
SM-sändningarna blev en tittarsuccé, där flera siffror överträffade fjolårets VM. "Vi är väldigt nöjda med utfallet. Nu ska vi tillsammans med SVT blicka fram emot nästa säsong. På sikt kan vi bygga något fantastiskt", säger Mathias Karlsson på SOFT.

VM på hemmaplan 2016 blev starten på ett nytt kapitel när det handlar om orienteringsproduktioner inom Sveriges gränser. Tävlingarna i Bohuslän blev inte bara Tove Alexanderssons definitiva genombrott som världsstjärna. Mästerskapet innebar även att SVT gick in med en större kraft än de föregående åren samt att Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) som beställare av tv-produktionen inledde ett fördjupat samarbete med SVT Sport, där Jacob Hård och Mats Troeng tog plats i kommentatorshytten och även hade en studio på plats. Det gjordes fler löparintervjuer än tidigare och tillsammans arbetades en gemensam och mycket uppskattad programserie fram; ”Hård mot eliten”.

Tittarsiffrorna ökade tydligt och redan här talades det om succé.

Ifjol var det återigen dags för ett steg i rätt riktning. Då kom Svenska och Internationella Orienteringsförbundet överens med SVT om ett treårsavtal gällande VM och världscup, och VM i Norge blev även det ett starkt mästerskap sett till produktion och tittning.

Precis som för alla andra idrotter har coronapandemin sedan dess inneburit ett hack i skivan.

Samarbetet med SVT har utvecklats

- Någon internationell orientering blev det ju inte år, men på kort tid lyckades SOFT och ett par arrangörer få till fyra coronasäkrade SM-tävlingar och där har vårt fina samarbete med SVT Sport både fortsatt och utvecklats, säger kommunikationschef Mathias Karlsson.

- Det finns alltid saker som kan förbättras och vässas, men vi vill påminna om hur otroligt snabbt de här tävlingarna och sändningarna har tillkommit. Normalt sett planeras sådant här med minst ett års framförhållning, här har det handlat om veckor. Och sammantaget kan vi konstatera att såväl utfall som feedback – både från tittare, löpare, sponsorer och från SVT – har sett riktigt bra ut!

I reda tittarsiffror då? Den bästa genomsnittliga tittningen hade sprintstafetten i Örebro vilken följdes av i genomsnitt 228 000 personer. Även den individuella sprinten och långdistansen hade fina snittsiffror, 170 000 respektive 175 000, och för att sätta det i perspektiv så var samtliga dessa siffror starkare än exempelvis långdistansen och damernas medeldistans på VM i Norge. På VM 2019 var det enbart VM-stafetten som hade högre snitt än SM-sprintstafetten, 320 000. Men då ska det noteras att denna stafett avgjordes väldigt sent på dagen, vilket per automatik ger bättre tittning men samtidigt innebar att de sista sträckorna avverkades då det var relativt mörkt ute.

Bara fotbollslandskampen var bättre

Under sprinthelgen i Örebro var sprintstafetten nummer två av alla livesportsändningar i Sverige. Enbart fotbollslandskampen mot Kroatien lockade fler tittare.

Tittar man på ett annat vanligt mått för tittarsiffror, räckvidd, så förstärks bilden av SM-succén ytterligare. Räckvidden handlar om hur många tittare som såg minst tre sammanhängande minuter av sändningen. Där toppar långdistansen i Göteborg på 633 000 men även sprinthelgen har finfina siffror, 486 000 respektive 409 000.

- Vi på SVT Sport är supernöjda med SM-tävlingarna som gav fina siffror tittarmässigt, säger SVT:s projektledare Helena Bäckman.

- Sporten har fått en nytändning med ny teknik och idéer kring hur vi tillsammans kan göra sändningarna mer attraktiva och tittarvänliga. GPS-sändare, kartor, flygbilder och springande fotograf i terrängen är några av greppen som fungerade bra och lyfte upplevelsen.

"Väldigt bra siffror - oavsett sport och plattform"

- Långdistansen hade 633 000 tittare som tittade i minst tre sammanhängande minuter. Det är väldigt bra siffror oavsett sport i tv och plattform. Och samarbetet med orienteringsförbundet kan inte nog uppskattas från vårt håll, avslutar Helena Bäckman.

Rent konkret innebar samarbetet gemensam planering av tv-sändningarna men även att SVT var högst delaktiga i själva produktionen.

I närtid ska en noggrannare utvärdering göras av SVT och SOFT och strax därefter blir det ett framåtblickande fokus.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter