Svensk Orientering logotyp
10.02.2021

Truppen till JVM-uttagen: "Hoppas få baka medaljtårtor"

Skidorientering
Junior-VM i skidorientering arrangeras parallellt med VM i Estland 24-28 februari. Nu är den svenska truppen uttagen. "Förhoppningsvis får jag baka några medaljtårtor", säger juniorförbundskaptenen Mattias Johansson.

Det varit en minst sagt annorlunda säsong för landets bästa juniorer i skidorientering. På tävlingarna i Svenska Cupen har den planerade juniorklassen, med anledning av pandemin, ställts in. Och i stället har de juniorer som satsat mot att nå junior-VM fått tävla i samma klass som landets bästa seniorer.
Nu har förbundskaptenen Mattias Johansson plockat ut fyra tjejer och fyra killar till junior-VM (som arrangeras parallellt med VM) i Estland. Första distans är sprinten den 24 februari.
- Vi har en oerhört stark trupp både på dam- och herrsidan. Åkarna har kunnat förbereda sig på ett bra sätt inför mästerskapet tack vare tävlingarna i Svenska Cupen där de fått mäta krafterna mot seniorerna. Träningsmässigt har åkarna haft bra förutsättningar på hemmaplan där de på sina respektive gymnasium kunnat fortsatt träna i grupp trots pandemin, säger Johansson.
Laget består av sex JVM-debutanter, ”bara” Jonatan Ståhl och Lovisa Moqvist har åkt mästerskapet tidigare. Fyra aktiva; Elsa Hermansson, Isak Lundholm, Albin Gezelius och Melker Nordgren har alla tagit medalj på ungdoms-EM.
Ella Turesson och Hanna Lundberg mästerskapsdebuterar i skidorientering. Men Hanna Lundberg har ju sprungit junior-VM i orientering. Och de båda debutanterna från Renen imponerade i helgens Svenska Cupen. Lundberg var tvåa och fyra och Turesson körde in som femma i sprinten.
- Målsättningen med mästerskapet är att alla ska göra sitt bästa och ha en rolig och lärorik vecka. Förhoppningsvis kommer det resultera i att vi åker hem från Estland med några medaljer i bagaget och att jag får baka några medaljtårtor, säger Johansson.

Hur ser era coronaanpassningar ut?
- Vi kör exakt samma testupplägg som seniorerna och alla restriktioner gäller oss också. Dessutom kommer åkarna ha distansundervisning från skolan fram till mästerskapet, säger Mattias Johansson.
Noterbart är att även ungdoms-EM arrangeras under mästerskapsdagarna i Estland men Sverige har av pandemiskäl valt att inte skicka några ungdomar till de tävlingarna.

Här är den svenska truppen

Damer:
Elsa Hermansson IFK Mora OK 
Hanna Lundberg OK Renen
Lovisa Moqvist Lerums SOK
Ella Turesson OK Renen  
Reserv: Anna Aasa OK Renen

Herrar:
Albin Gezelius IFK Mora OK
Isak Lundholm Umeå OK
Melker Nordgren OK Kåre
Jonatan Ståhl IFK Mora OK
Reserv: Petter Erlandsson Sundsvalls OK

JVM-programmet

Onsdag 24 februari Sprint
Torsdag 25 februari Långdistans - masstart
Lördag 27 februari Medeldistans
Söndag 28 februari Stafett

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter