Svensk Orientering logotyp
11.10.2020

TV+TEXT: Stora Tuna bärgade fjärde raka

Orientering
ÖREBRO: Stora Tuna låg en bra bit efter inför sistasträckan, men Tove Alexandersson tog sig både ikapp och förbi och laget försvarade sin SM-titel i sprintstafett. Silvret till IFK Göteborg och bronset till Kåre.

 

Stora Tuna fortsatte sin segersvit och sprang hem SM-guldet i sprintstafett för fjärde året i rad. Tove Alexandersson briljerade på sistasträckan och sprang ikapp och förbi ledande Sara Hagström, IFK Göteborg, och gick i mål med 18 sekunders segermarginal före tvåan Hagström.

– Hela laget gjorde ett väldigt bra lopp så då är det alltid kul att vinna tillsammans, säger Alexandersson efter målgång.

Vassast var länge IFK Göteborg, där första- och andralaget var etta respektive tvåa vid samtliga växlingar. Inför den sista växlingen hade IFK Göteborgs förstalag skaffat sig ett försprång till andralaget på 18 sekunder. Sara Hagström gick ut i ledande position inför fjärde och sista sträckan, närmast jagad av klubbkompisen Elin Månsson.

33 sekunder efter Hagströms växling sprang Stora Tunas Tove Alexandersson iväg som nummer tre, tätt följd av OK Ravinens Helena Bergman och OK Kåres Lisa Risby.

- Jag tänkte att det bara är att fokusera på mitt eget lopp och försöka optimera hela tiden så de som var bakom inte skulle ta ikapp något på min rygg, säger Alexandersson om utgångsläget vid växlingen.

Kontrollen innan andra varvningen fick Stora Tuna-löparen kontakt med Hagström. 

– Det var skönt att komma ikapp redan vid varvningen för att ha lite tid på att försöka avgöra, säger Alexandersson som till slut säkrade guldet med 18 sekunders marginal till Hagströms IFK Göteborg. 

– Hela laget gjorde ett väldigt bra lopp så då är det alltid kul att vinna tillsammans, säger Alexandersson som för fjärde året i rad kan titulera sig som svensk mästare i sprintstafett.

Silvret gick till IFK Göteborg, som sist stod på SM-pallen i sprintstafett 2018 då klubben sprang hem ett brons.

– Det är klart att det är tufft mentalt att bli ifattsprungen, men samtidigt så vet jag ju att det är orientering vi tävlar i så man får bara försöka göra sitt bästa och strunta i de som är runt omkring. Så jag tyckte att jag gjorde ett bra lopp efter det, säger IFK Göteborgs Sara Hagström.

Bronset gick till OK Kåre som hade Lisa Risby på sistasträckan: 

– Mitt lopp var bra. Jag gick ut med Tove och Helena och det gick ju ganska fort på en gång i den klungan. Så det var roligt. Jag hade svårt att hänga med Tove då, men jag kunde gå ifrån Helena så det var ju bra, säger Risby.

Sedan disciplinen introducerades som SM-disciplin 2015 har Stora Tuna vunnit samtliga tävlingar utom en. 2016 var OK Ravinen snäppet vassare och Stora Tuna fick nöja sig med ett silver, 2 sekunder bakom.

Resultat SM i sprintstafett
1) Stora Tuna (Magdalena Olsson, Henrik Johannesson, Emil Svensk, Tove Alexandersson) 55.26 2) IFK Göteborg (Victoria Hæstad Bjørnstad, Max Peter Bejmer, Håvard Sandstad Eidsmo, Sara Hagström) +0.18 3) OK Kåre (Vilma Von Krusenstierna, Jonas Gustafsson, Isac Von Krusenstierna, Lisa Risby) +0.28 4) OK Ravinen +0.59 5) IFK Lidingö +1.14 6) IFK Göteborg +1.20 

Alla resultat hittas HÄR

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter