Svensk Orientering logotyp
16.10.2018

Ultra-SM närmar sig – flera världslöpare klara

Orientering
Söndagen 4 november avgörs årets sista SM-tävling, SM ultralång distans i småländska Vireda, och banläggaren Mattias Karlsson utlovar en härlig säsongsavslutning: "En klassisk ultrabana i fin och relativt öppen terräng med rejäla fysiska utmaningar."

Ultra-SM skulle enligt grundplanen ha avgjorts i våras, men den envisa vintern ville annorlunda. Nu kommer loppet istället att bli en fin slutpunkt på säsongen.

På söndag går ordinarie anmälningstiden ut, men det står redan klart att ett antal världslöpare dyker upp. På damsidan springer exempelvis världsettan Tove Alexandersson, som vunnit distansen de tre senaste åren. Och på herrsidan utmanas regerande mästaren Gutav Bergman av landslagskollegor som William Lind och Martin Regborn.

Vad kan då löparna se fram emot för typ av terräng?

- Det blir övervägande öppen granskog. Jämfört med SM-tävlingarna i Hok blir det mindre undervegetation och därför mer lättlöpt. Det är dock ordentligt kuperat med många mindre höjdpartier som skapar bra förutsättningar för vägval, säger banläggaren Mattias Karlsson.

Vad ska man ha för taktik för att lyckas?

- Med tanke på hur kuperingen ser ut så är det viktigt att våga ta vägsvalsbesluten utan att påverkas av övriga löpare. Det kan straffa sig att gå iväg mot fel gaffel. Det är också viktigt att inte ge upp, det är trots allt långa banor och mycket kan hända hela vägen in till mål.

Du har själv lyckats vinna tre SM-guld på den aktuella distansen – vilket är ditt bästa tips?

- Spring kontrollerat men med hög fart under inledningen för att se till att vara med i täten när det det drar ihop sig för avgörande. Väl där gäller det att vara aktiv och ha framförhållning för att se vilka möjligheter till avgörande som finns. Det kan till exempel vara att ta ett eget vägval, försöka spräcka klungan eller våga vänta till upploppet. De gånger jag har vunnit har det varit på olika sätt men jag var alla gånger väldigt aktiv i både löpning och orientering och tog chansen när den kom.

HÄR kan du läsa mer om tävlingen och anmäla dig!

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter