Svensk Orientering logotyp
15.11.2018

Undersökningen av orientering för barn och ungdomar inne i en intensiv fas

Orientering
För ett år sedan presenterades ett förslag till en delvis ny klassindelning för barn och ungdomar. Förslaget resulterade i en hel del diskussioner och förbundsstyrelsen valde att tillsätta en utredning. Det arbetet är nu inne i en intensiv fas.

Förslaget om en delvis ny klassindelning för barn och ungdomar är en del av arbetet med Strategi 2025 och den för idrotten gemensamma utvecklingsresan En ny syn på träning och tävling. HÄR kan du läsa mer om förslaget och om den nämnda utvecklingsresan, men i korthet var förslaget en del av arbetet med att skapa en verksamhet där fler ungdomar vill fortsätta med vår idrott.

Svenska Orienteringsförbundets styrelse beslutade alltså att mer fakta behövs innan eventuella förändringar kan klubbas och under 2018 har en omfattande undersökning påbörjats, ett kunskapssökande som just nu är inne i ett intensivt skede.

Svenska Orienteringsförbundet studerar data från Eventor för åren 2012-2017 för att upptäcka eventuella mönster. Bland annat tittar vi på tävlingsfrekvens och resultatnivå för ett stort antal barn och ungdomar.

Innevarande och kommande vecka går ett stort antal enkäter ut till olika grupper. I enkäterna frågar vi om synen på nuvarande tävlingssystem och ett antal möjliga utvecklingsvägar. De grupper vi vill ha svar från är föräldrar till orienterande barn, ledare och tränar samt ungdomar som har slutat med tävlingsorientering. Vi genomför också telefonintervjuer med ett antal föräldrar till barn som har slutat med tävlingsorientering.

Kommande steg – analys och mötesplatser

Efter att enkäterna är genomförda inleds en analysfas och målet är att en rapport ska vara klar under andra halvan av januari.

Under första halvåret 2019 kommer vi också att genomföra ett antal mötesplatser där ledare, tränare och andra intresserade kan var med. På mötesplatserna presenteras resultatet av undersökningen och vi kommer också att låta deltagarna vara med och påverka utformningen av eventuella förändringar av verksamheten för barn och ungdomar.

Kontaktperson på förbundskansliet är Lasse Greilert, lars.greilert@orientering.se

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter