Svensk Orientering logotyp
15.06.2020

VM 2021 blir ett mästerskap med både skogs- och sprintdistanser

Orientering
I år skulle det första renodlade sprintvärldsmästerskapet ha avgjorts, men det sköts nyligen fram till 2022. Nu ändras VM-planerna även nästa år; VM i Tjeckien, som enbart skulle bjuda på skogsdistanser, blir ett VM av det "gamla formatet".

Det är nästan svårt att hänga med i alla svängar som sker med anledning av coronapandemin. Tävlingar ställs in, tävlingar flyttas framåt i tiden och så uppstår även följdverkningar kommande år.

I början av maj fattade Internationella Orienteringsförbundet (IOF) beslutet att sprint-VM i Danmark flyttas fram till 2022. Ett klokt beslut i sig tyckte många, men eftersom det redan var planerat för ett renodlat skogs-VM i Tjeckien nästa år fick den aktuella flytten en oönskad  effekt: de regerande sprintvärldsmästarna från Lettland 2018 skulle få sitta ohotade på sin tron i hela fyra år (2019 i Norge var det bara VM-tävlingar i skog).

IOF har på sistone sökt en lösning på denna problematik, att sprintdisciplinerna plötsligt hamnade så i skymundan.

Ett tag såg det mycket dystert ut för sprintspecialisterna, då nästa års sprint-EM-arrangörer i Ryssland avsade sig uppdraget på grund av coronakraschad ekonomi. Men där meddelade ju IOF i slutet av maj att världscuppremiären i Schweiz omvandlas till ett sprint-EM.

Och nu kommer alltså beskedet att VM i Tjeckien 2021 blir ett mästerskap av det tidigare formatet, med skogstävlingarna i medeldistans, långdistans och stafett samt individuell sprint och sprintstafett.

- Ett bra beslut! Det hade blivit väl långt mellan världsmästerskapen i sprint annars, säger Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson.

- Tjeckerna brukar vara duktiga arrangörer så jag tror det kommer att bli en riktigt bra VM-vecka. Vi ser fram emot distanser i både skog och stad.

Exakt hur landslagssäsongen 2021 ser ut har IOF ännu inte presenterat. Nu vet vi att det blir ett sprint-EM i Schweiz i mitten av maj och ett kombinerat VM i Tjeckien i början av juli. Därutöver planeras det för en världscupomgång i Idre och en världscupfinal i Italien.

HÄR hittar du IOF:s nyhet.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter