Håll i, håll ut – men håll även igång! Så skulle man kunna sammanfatta kärnan i den här texten, som beskriver SOFT:s riktlinjer för träning i nuvarande situation.
Med tanke på den stora smittspridningen i landet är det oerhört viktigt att alla följer de råd och rekommendationer som finns på plats för att bryta smittkedjorna. Samtidigt är det av största betydelse att vi alla fortsätter att röra på oss, och att vi kan erbjuda våra barn och ungdomar en aktiv och meningsfull fritid.
- Coronapandemin är oerhört allvarlig, men vi får inte glömma bort att det finns jättestora risker även med stillasittandet, säger Maria Krafft Helgesson, ordförande i Svenska Orienteringsförbundet.
Sedan 24 november är maxgränsen vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar åtta deltagare. Träningar omfattas inte av den regeln, men i lokala allmänna råd slås fast att vi nu bör avstå från att delta i exempelvis träningar – med undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare samt för aktiva med idrotten som huvudsaklig sysselsättning.
Lyckligtvis är orientering en individuell utomhusidrott och Svenska Orienteringsförbundet ser att det trots den rådande situationen finns stora möjligheter att hålla igång träningen – både för barn, ungdomar och vuxna.
HÄR hittar du SOFT:s råd och rekommendationer under coronapandemin, vilka nu har uppdaterats.
Här nedan följer en sammanfattning av SOFT nya riktlinjer kopplade till träning.
Barn och ungdomar födda 2005 eller senare
För aktiva födda 2005 och senare är det relativt okomplicerat. Här kan träningsverksamheten fortsatt bedrivas utifrån de allmänna råden som gäller för idrottsträning. Det slår både regeringen och Folkhälsomyndigheten fast. SOFT rekommenderar att man försöker hålla nere antalet aktiva i träningsgrupperna till maximalt åtta och konstaterar att utomhus är klart bättre än inomhus, men i övrigt kan alltså verksamheten rulla på i princip som vanligt.
Ungdomar födda 2000-2004
Den här gruppen rekommenderas att företrädesvis träna individuellt utomhus. SOFT menar dock att även gruppträning utomhus kan bedrivas, så länge det sker genomtänkt och smittsäkert. Här är det avgörande att grupperna hålls nere i storlek; åtta personer är maxantalet och det får inte vid något tillfälle finnas risk att trängsel uppstår.
Om den ordinarie träningsgruppen är större än åtta personer ska en uppdelning ske på förhand, i god tid före träningens start, allt för att undvika trängsel vid samling och avslut. Av samma skäl bör denna gruppträning ske på annan tid eller plats än föreningens organiserade träning för aktiva födda 2005 och senare.
Hur motiverar SOFT att gruppträning för äldre tonåringar kan vara okej; de skärpta lokala allmänna råden säger ju att alla (utom aktiva födda 2005 eller senare samt aktiva med idrotten som huvudsyssla) ska "avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar"?
- I den här gruppen finns många individer som behöver stöd i sitt idrottande och här vill SOFT därför skilja mellan noggrant coronaanpassade träningar och träningar i största allmänhet. Precis som Riksidrottsförbundet hoppas vi fortfarande att man från myndighetshåll ska formulera någon form av rekommendationer specifikt för de äldre tonåringarna, men när så inte sker tar vi saken i egna händer och beskriver omsorgsfullt vilken typ av träningar som kan bedrivas utan risk för ökad smittspridning, säger SOFT:s ordförande Maria Krafft Helgesson, som fortsätter:
- Märk väl: SOFT säger inte att idrottsträningar generellt är okej för den här gruppen. Om dessa träningstillfällen inte noga anpassas enligt våra rekommendationer så tycker vi definitivt att man ska avstå från dem.
- Så länge gymnasieskolorna är öppna finns det ingen logik i att helt förbjuda noggrant planerade, mindre gruppträningar utomhus för personer i gymnasieåldern. Om en tränare samordnar en utomhusträning för en handfull orienterare i 16-årsåldern, om dessa tar sig till träningen för egen maskin, om de i varje moment håller avstånd och duschar hemma – då ser vi faktiskt inte problemet. Däremot ser vi ett stort potentiellt problem om ungdomar lämnas vind för våg under en hel vinter. Risken är att många tappar sugen, slutar och blir stillasittande.
Aktiva födda 1999 och tidigare
Givetvis uppmanar SOFT även vuxna orienterare att fortsätta träna och här handlar det om individuella utomhusträningar (om inte särskilda medicinska behov föreligger). Och även för de vuxna orienterarna kan föreningen fylla en viktig funktion, de tuffa restriktionerna till trots. Under hela pandemin har vi sett hur föreningar runtom i landet inspirerar och motiverar sina medlemmar till träning av olika slag. God kommunikation och kreativa idéer kan till stor del kompensera för utebliven fysisk gemenskap. Se gärna våra tips här nedan.
Aktiva med idrotten som huvudsaklig sysselsättning
Vissa medlemmar har orienteringen som huvudsaklig sysselsättning. Idrotten är då att betrakta som yrke och träning kan bedrivas såväl i grupp som inomhus. Dock bör träningen även här planeras för att undvika smittspridning. De allmänna råden för att undvika smittspridning ska följas och max åtta personer bör samlas samtidigt.
Förslag på hur vi kan skapa engagemang och öka träningsmotivationen i vinter
- Föreningen kan skapa träningar som medlemmarna tränar på, individuellt eller tillsammans med någon kompis, när de kan och vill. Detta kan kombineras med livelox för att skapa delaktighet och tävlingskänsla.
- För ungdomar är Stjärnkampen och dess uppdrag lysande att använda sig utav – klicka HÄR för mer info.
- Där Hittaut/Naturpasset finns kvar kan dessa nyttjas, eller så kan föreningen skapa något liknande för sina medlemmar nu i vinter.
- Bingokoncept. Föreningen kan skapa olika typer av träning/uppdrag och utifrån dessa konstruera en bingobricka. Se mer på RF-SISU Blekinges Facebooksida – klicka HÄR.
- Föreningen kan anordna digitala träningar, träffar, möten eller koncept, exempelvis:
-
- Liveträningar via Teams/Zoom såsom styrketräning, rörlighet eller annan form av träning.
- Olika typer av utbildning eller kunskapshöjande aktiviteter; följa upp träningar och tävlingar från året som varit; skapa plan för kommande säsong; välja ut områden i den digitala individuella utvecklingsplanen som man vill utvecklas inom; använda SOFT:s kursmaterial som finns att köpa från SISU Idrottsböcker – klicka HÄR.
- Skapa en egen julkalender med exempelvis träningar, tips, goda minnen. Kan startas när som helst och antalet luckor kan anpassas – klicka HÄR.
- Kombinera digitalt med fysiskt genom att sprida olika träningar digitalt för att sedan digitalt följa upp under och efter och på det sättet skapa delaktighet och sociala värden.
- Klicka HÄR för fler tips från SISU i Västerbotten eller HÄR för att se vad SISU Blekinge tipsar om på Facebook. och SISU Blekinge som lägger ut mycket på fin Facebooksida.
Läs mer om SOFT:s riktlinjer på samlingssidan för coronasäkrad verksamhet.