Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!
01.01.2023

Årets orienterare i Småland

Orientering
Juniorvärldsmästaren Noel Braun Årets orienterare i Småland

Pressinformation från Smålands Orienteringsförbund 2023-01-02

 

Juniorvärldsmästaren Noel Braun Årets orienterare i Småland

 

Smålands bästa orienterare 2022 heter Noel Braun, 19-åring från Växjö OK. Lagom till att vi tagit steget in i 2023 har Smålands Orienteringsförbund utsett Noel, dubbel juniorvärldsmästare under 2022, till Årets orienterare.

 

  • När jag tittar i backspegeln på 2022 så har det resultatmässigt överträffat mina förväntningar, säger Noel Braun.

Noel vann JVM-guld på långdistans och sprang sistasträckan i Sveriges guldlag i JVM-stafetten. Lägg till det ett SM-guld, en andraplats på O-Ringen och ett antal andra framstående resultat. Sitt första JVM-guld i stafett tog han för övrigt redan som 18-åring 2021.

  • Jag har alltid haft höga ambitioner och trott på mig själv, men att det skulle gå så här bra hade jag inte vågat hoppas på. Dessutom har jag haft mycket förkylningar och småskador, men kunnat komma tillbaka på ett klokt sätt efter det, så i framtiden behöver inte lite hack på vägen stressa mig.

En egenskap Noel utvecklat under det gångna året är att kunna ladda om och göra bra resultat flera dagar i rad.

  • Jag diskuterade detta med en av mina tränare på orienteringsgymnasiet i våras och vi försökte hitta en strategi. Där känner jag själv att jag utvecklat den strategin under året.

Detta är också något som tydligt visade sig under de där guldglänsande dagarna i Portugal i november, när Junior-VM avgjordes. På den inledande medeldistansen hade Noel ett guldlopp på gång, men fastnade i ett buskage och tappade sin sportidentpinne (den som löparen stämplar/registrerar sig med vid varje kontroll). Efter mycket letande hittade han den, kom i mål som 16:e man och en tydlig guldchans försvann all världens väg.

  • Jag är stolt över att jag så snabbt kunde ladda om efter det och springa sistasträckan i guldlaget i stafetten dagen efter. Sedan på nytt ladda om och springa hem JVM-guldet på långdistansen nästa dag.

 

Är guldloppet ditt bästa lopp hittills i karriären?

  • Det var ett riktigt bra lopp, men bästa… nej, det var det inte tekniskt. Gjorde några småmisstag som kostade upp mot två minuter. Däremot var jag nog på absoluta toppen fysiskt, hade prickat in en formtopp perfekt.

Till vardags befinner sig Noel Braun i Eksjö, går fjärde året på orienteríngsgymnasiet.

  • Det har varit riktigt roliga år där och nu ska jag kräma ut det sista under vårterminen. Vad som händer efter det har jag inte riktigt bestämt. Antingen fortsatta studier direkt till hösten eller en kombination av orienteringssatsning och jobb under en mellanperiod.

För en fortsatt orienteringssatsning blir det och landslagsledningen tror mycket på talangen från Växjö OK. När trupperna för 2023 nyligen presenterades fanns Noel med i utvecklingslandslaget.

  • Det ska bli häftigt. Det är nio killar i A-landslaget och sedan är vi tio i U-laget, varav jag är den enda junioren. Vi har första lägersamlingen i Halmstad om några veckor. Det blir tufft träningsmotstånd.

Under 2023 är det också sista chansen för Noel att springa Junior-VM. Det avgörs i Rumänien, och växjötalangen resonerar mycket klokt inför den utmaningen:

  • Dit kan jag åka med ett lugn, utan press. Jag har redan bevisat vad jag kan. Men visst, jag vill förstås gärna ha en guldmedalj för tredje JVM:et i rad.

 

Och framtiden, elitsatsningen?

  • Oj, jag skulle kunna tävla på högsta elitnivå i 20 år till, lika länge som jag nu levt. Det är ett häftigt perspektiv. Men det gör också att man kan välja att under några år lägga mer fokus på utbildning till exempel, för att sedan satsa för fullt igen. Jag får känna mig fram lite när jag känner mig säkrare på vad jag vill utbilda mig till.

Men att orienteringssatsningen kommer att finnas med är det inget direkt tvivel på.

  • Jag vill testa och se hur långt jag kan nå på seniornivå.

 

För mer information, kontakta Noel Braun, tel 072-303 67 55

RELATERADE NYHETER

Smålandstrupp
Helgläger i Växjö 4-5 feb 2023 - PM
Logga
Smålands OF söker distriktskonsulent
O Ringen 2025
Projektledare O-Ringen Jönköping 2025
Fler nyheter