Tävlingsprogram
Öppna redovisningen som word fil
Sammanställning från gruppen ”Tävlingar och andra OL-aktiviteter”, med fokus på tävlingsprogrammet i Västerbotten. Ca 25 deltagare från sju föreningar.
Temat inleddes med att Tjelvar Otterbjörk presenterade sitt förslag på struktur på tävlingsprogram för Västerbotten, med bland annat fördelning av distriktstävlingar, nationella tävlingar och DM-tävlingar. Han tog också upp frågan om servicenivå vid olika typer av tävlingar. En text Tjelvar skrivit distribuerades innan mötet.
Jörgen Kragh beskrev hur nationella tävlingar fördelas varje höst i ett samråd mellan de fem norra distrikten. Han redovisade också 2025 års program och 2026 års nygjorda överenskommelse mellan Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Medelpad och Jämtland/Härjedalen.
Jörgen Johansson tog upp hur man i norra länsdelen ser på länets tävlingsprogram och värdet av att lägga upp det så att det särskilt passar ungdomar.
Efter inledningarna följde en bred diskussion kring olika frågor. Därefter fika och diskussion i fyra grupper. Den korta gruppredovisningen samlar ihop många frågor kring tävlingsprogrammet, se nedan:
Grupp 1
Det är inte helt tydligt vilka skillnaderna är mellan nationell tävling och distriktstävling. (Svar: Skillnaderna gäller bland annat antal banor och klasser, servicenivå och att distriktstävlingar enligt överenskommelse kan läggas på samma datum i de fem norra distrikten. Det sportsliga (karta och banor) ska inte skilja.)
Det ska inte finnas krav på distriktets föreningar att arrangera tävlingar med hög servicenivå. Det är viktigare att det blir tävlingar.
Nationella tävlingar: VB2/3 (kan vara 2- eller 3-dagars) ska hålla hög nivå och ligga kvar på vår/försommar. Gärna också en nationell tävling i länet på lämplig helg på hösten. Kanske också en nationell tävling i maj (en månad normalt med många deltagare på tävlingarna).
DM Lång kan gärna förläggas till VB3 (ej enighet).
Grupp 2
Tävlingsprogrammets anpassning mot granndistrikt bör begränsas för att fokusera på ett bra tävlingsprogram för Västerbotten.
Det är bra om tävlingsprogrammet kan anpassas till SM-tävlingar (för förbättrade SM-förberedelser för SM-löpare).
Dubbeltävlingar: Sprint + medel/natt är de kombinationer som är aktuella (ej andra).
Bredare åldersintervall. Våga slå ihop klasser för äldre. Minska startdjupet.
Lägre ambitionsnivå som arrangör är okej (exempelvis ej dusch). Det är bättre att det blir tävling än att det finns flera bekvämligheter. Satsa på det sportsliga.
Natt-DM: Bör kombineras med annan tävling för flera deltagare.
Engagemanget var större förr, både för tävlingsaktiva, ledare o/e föräldrar.
Samåkning bör underlättas.
Vi bör pröva andra tävlingsformer än de traditionella, till exempel ultra (även i par), poäng-OL, indoor. Mer variation är i första hand inte för elitorienterare. Bör arrangeras utöver det vanliga tävlingsprogrammet, dvs inte ersätta ”vanliga tävlingar”.
Grupp 3
Tydlig information om tävlingarna är viktigt, inte minst som marknadsföring. Det är viktigt att tävlingar är välkomnande.
Servicenivån på tävlingar bör inte sänkas för mycket. Det måste kännas att man är på en OL-tävling. Försäljning av fika bör finnas även på distriktstävling. Dusch är ej nödvändigt men det ska minst finnas avskärmad omklädning för dam respektive herr. Bra hygienanordningar anses vara särskilt viktiga för unga tjejer.
Utbudet av ungdomsklasser är viktigare än för äldre. Fri starttid kan vara bra (jämför med kort- och motionsklasser på O-ringen).
Speaker: Är bra om det finns, men ej enighet om det är nödvändigt på distriktstävlingar. En speaker kan ge viktig information vid rätt tid på ett bra sätt.
Gärna variation mellan en- och två-dagarstävlingar. Variation är bra. Två tävlingar samma dag kan passa vissa.
Grupp 4
Ranking: För studenter är det viktigt att det finns tävlingar under terminstid som är rankinggrundande, dvs minst distriktstävling med lottade starttider.
Sprinttävlingar kan arrangeras på flera orter samma dag eftersom upptaget oftast blir lokalt. Sprint är bra inkörning för nybörjare och kan då delvis gå in i skog (introducera skog för nybörjare).
Kraven på servicenivå på tävlingar kan hellre hållas lägre än att det inte blir tävling alls. Därför kan distriktstävlingar prioriteras före nationella. VB3 ska dock hålla hög nivå.
Eventuell reduktion av anmälningsavgiften
Frågan om anmälningsavgiftens storlek togs inte upp i gruppen. Anmälningsavgifterna regleras på SOFT-nivå och anges i intervaller för olika typer av tävlingar. De finns redovisade på Aktuella anmälningsavgifter - Orienteringsförbundet, se även nedan. Det är rimligt att servicenivån (dusch, speaker, barnpassning etc) avspeglas i anmälningsavgiften. Avsaknad av dusch bör leda till lägre anmälningsavgift än om dusch finns, osv. Det är rimligt att distriktens föreningar enas om hur anmälningsavgiften påverkas vid olika servicenivå.
- Nationella tävlingar, samt regionsmästerskap och distriktsmästerskap (beskattningsgrundande avgifter). Åldersklasser: Ungdom 80-95 kr, vuxen utom elit 140-180 kr, elit 200-240 kr. Öppna klasser: Ungdom 95 kr eller lägre, vuxen 180 kr eller lägre.
- Distriktstävlingar (beskattningsgrundande avgifter). Åldersklasser: Ungdom 75 kr eller lägre, vuxen 145 kr eller lägre. Öppna klasser: Ungdom 75 kr eller lägre, vuxen 145 kr eller lägre.
- Närtävlingar (beskattningsgrundande avgifter). Åldersklasser: Ungdom 50 kr eller lägre, vuxen 95 kr eller lägre. Öppna klasser: Ungdom 50 kr eller lägre, vuxen 95 kr eller lägre.
Fortsatt process
Följande steg föreslogs och accepterades av mötet:
- VOF:s tävlingskommitté tar fram konkreta förslag till dels skarpa beslut, dels beslut mer av inriktningskaraktär eller överenskommelser, i huvudsak baserat på vad som kommit fram under mötet.
- Förslagen skickas ut (remitteras) till föreningarna för deras synpunkter och förslag.
- För områden där det är möjligt tas beslut vid årsmöte, arrangörsträff eller av tävlingskommittén.
För vissa områden kan inte beslut vara bindande (för föreningar och VOF) utan får betraktas som inriktningsbeslut eller överenskommelser. Hur fort beslut av olika slag kan tas är oklart.
Skrivet av Clas Fries