Bildtext toppbild: Albin Ridefelt är regerande Europamästare på medeldistans. Bilden från VM i Schweiz i fjol där Albin blev fyra.

Bild: Fredrik Tanfara

08.07.2024

Albin Ridefelt laddar med backträning för att försvara sitt EM-guld

Orientering
Sprint-VM i Skottland står för dörren men för flera landslagslöpare är det ett annat mästerskap som är i fokus i år, skogs-EM i Ungern. En av dessa är den regerande mästaren på medeldistans, Albin Ridefelt, som under förra veckan var på landslagets träningsläger i Ungern. ”Det är väldigt branta backar som väntar på EM”, konstaterar Ridefelt.

Skogs-EM i Ungern avgörs 16-20 augusti och under förra veckan var tio svenska löpare och två ledare på plats för ett träningsläger. Man har genomfört två pass om dagen under en vecka i relevant terräng.

OK Linné-löparen Albin Ridefelt kommer till EM som regerande mästare på medeldistans. Vad som väntar i terräng och kupering är dock något helt annat än i Estland för två år sedan.

– Ett riktigt bra läger och bra att få tid i terrängen här nere. Att få en känsla inför vad som väntar, säger Ridefelt med ett par dagar kvar på lägervistelsen.

Albin var på ett läger i Ungern i april också men lägret nu var än mer relevant.

– Det är lite mer vegetation som vuxit upp nu och är nog ganska likt hur det kommer vara på EM, säger Albin och fortsätter:

– Det är framförallt väldigt branta backar och vi vet ju att det kommer att bli mycket stigning både på lång och medel på EM. Det är också lite speciellt i de gröna områdena, där det finns ganska mycket stenar och branter på kartan som är väldigt små i verkligheten. Det är lite unikt här, jag har inte sett någon annan terräng som ser ut riktigt så här.

Albin Ridefelt efter ett av många träningspass i den kuperade terrängen i Ungern. Bild: Erik Mattsson.Albin Ridefelt efter ett av många träningspass i den kuperade terrängen i Ungern. Bild: Erik Mattsson.

Med tanke på de branta backar som väntar på EM. Har du gjort eller komma göra något speciellt i träningen?
– Jag har sprungit mycket i branta backar de senaste månaderna. Hemma blir det upp och ner för Uppsalaåsen. Men det är klart att det är mycket bättre att göra det här och få de riktigt långa och branta backarna. Det är ytterligare en anledning att det är bra att vara på plats.

Medeldistansspecialisten Albin har lyckats pricka formen på två mästerskap i rad. Guldet på EM 2022 och fjärdeplatsen på VM i fjol där både Albin och Gustav Bergman såg ut att springa mot medalj. De blev dock passerade precis på slutet av schweizaren Joey Hadorn och Albins klubbkompis, österrikaren Jannis Bonek, i kampen om silver och brons.

Att de internationella säsongerna numera är uppdelade med sprint och skog är något som Albin inte är helt förtjust i.

– Det har ju inte varit några internationella tävlingar i skog på nästan ett år nu. Så under vinter och vår har jag haft lite mer fokus på jobb och annat men de sista månaderna handlar det om att få riktigt bra förberedelser mot EM. Jag hoppas kunna pricka formen som på förra EM och VM i fjol.

Vilka gynnas av vad som väntar i Ungern?
– Det är ju ganska kontinentalt och gynnar väl inte oss nordbor. En terräng som ganska många kan behärska. Det är kul också, att det är många som har möjlighet att springa bra.

Kartklipp på exempel av vilken terräng som väntar på EM i Ungern i augusti.

Följande aktiva var på EM-lägret i Ungern:
Klara Axelsson, IFK Göteborg Orientering
Axel Elmblad, Bredaryds SOK
Simon Imark, Tullinge SK (förhandsuttagen EM)
Johanna Källvik Leufvén, IFK Göteborg Orientering
Henrik Johannesson, Stora Tuna OK
Anton Johansson, OK Orion (förhandsuttagen EM)
Albin Ridefelt, OK Linné (friplats EM)
Johanna Ridefelt, OK Linné (förhandsuttagen EM)
Jens Rönnols, Järla Orientering
Viktor Svensk, Stora Tuna OK (förhandsuttagen EM)

(Alva Olsson, Linköpings OK, var i Ungern på egen resa och deltog på några träningar)

Ledare:
Erik Mattsson
Tomas Hallmén

15 löpare är förhandsuttagna till EM. Truppen kommer att kompletteras efter O-ringens etapp 1 och 2. I och med att Martin Regborn leder världscupen får Sverige en extra plats på herrsidan.

Bildtext toppbild: Albin Ridefelt är regerande Europamästare på medeldistans. Bilden från VM i Schweiz i fjol där Albin blev fyra. Bild: Fredrik Tanfara.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter