Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.

Bild: Tero Marjamäki

12.07.2024

Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval

Orientering
Alla sju svenska löpare klarade kvalet på VM-sprinten i Edinburgh. Det blev heatsegrar för Tove Alexandersson och Martin Regborn. De som levde lite farligt var Emil Svensk och Karolin Ohlsson som gick vidare som elva och 14:e av de 15 som går vidare från respektive kvalheat. ”Det var ganska trixigt så det kommer nog att bli en klurig final”, säger Tove Alexandersson.

Herrarna var först ut och Martin Regborn sprang stabilt och säkert och vann heat 1 tio sekunder före fransmannen Mathias Barros Vallet.

–Det var väldigt klurigt i början men jag tog det lugnt och metodiskt och fick allt perfekt. Sen hade vi en ganska klurig långsträcka efter det, då började jag läsa lite för tidigt. Jag skulle bara ha sprungit fram och stämplat, säger Regborn och fortsätter:

– Sedan var jag på väg in i fel gränd, där gick det nog tio sekunder och då blev jag lite stressad men nu ska jag försöka fokusera om inför finalen.

I heat 2 blev Emil Svensk elva, 46 sekunder efter heatsegraren Tim Robertson, Nya Zeeland.

– Det var svårt och intensivt. Det var en klantig inledning och jag tog ett jättedåligt vägval helt enkelt, berättar Svensk.

I tredje heatet slutade Gustav Bergman sjuam 17 sekunder efter heatvinnaren från Belgien, Yannick Michiels.

– Det gick ganska bra, jag tycker jag hade ganska bra tryck i benen och orienterade bra hela vägen. Det var klurigt i början med murar och staket som gick lite kors och tvärs så jag var lite defensiv där och såg till att jag gjorde rätt. Så jag gjorde det bra men lite långsamt i början och sen har andra halvan gått riktigt bra så det var skönt. Det ska bli riktigt kul i eftermiddag, berättar Bergman.

Tove Alexandersson var överlägsen i damernas heat 3 och var hela 32 sekunder snabbare än Hanna Lundberg på andra plats.

– Det var ganska trixigt så det kommer nog att bli en klurig final, säger Alexandersson.

Inga misstag i kvalet?
– Nej, man vet aldrig med vägval och så men inga direkta misstag.

Hanna Lundberg säger så här om sitt kvallopp:

– Jag tycker det var väldigt stabilt och jag tycker jag disponerade det bra. Jag var noggrann med mina vägval och kollade att jag verkligen skulle komma fram

I heat 1 så sprang Sara Hagström in som sexa, 58 sekunder bakom heatvinnaren, den regerande världsmästaren Megan Carter Davies, Storbritannien.

– Väldigt kul att jag kunde springa. Visste inte när jag värmde upp om det skulle gå. Missa lite trean och fel vägval på långsträckan men bara köra på. Fick ligga på ganska hårt.

I damernas andra heat så levde Karolin Ohlsson mest farligt av de svenska löparna. Med 14:e plats, 1.39 bakom Simona Aebersold, Schweiz, gick hon ändå vidare till final

– Det var en ganska bra start men sedan blev det fel vid ett staket mot femman och jag blev stressad innan långsträckan.  Jag bytte vägval på långsträckan, trodde inte jag fick springa förbi starten. Paniken var fullständig.  Jag fick låtsas som inget hänt och springa för fullt. Jag är väldigt glad att jag är i final nu.

Liveresultat och tracking hos IOF.

Bildtext toppbild: Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten. Bild: Tero Marjamäki.

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter