05.07.2024

Brons till Alma Svennerud på JVM-medeldistansen

Orientering
Junior-VM i Tjeckien fortsatte idag med medeldistans och där tog Blekingetjejen Alma Svennerud ytterligare ett brons, sin första individuella medalj detta mästerskap. På herrsidan var Svante Selin, FK Göingarna bara en ynka sekund från att ta bronset. En terräng som passade svenskarna bättre än långdistansen.

Dagens tävlingsterräng präglades av flertalet mindre erosionsdalar. Medeldistansbanorna gick direkt ut i ett tekniskt område där det verkligen gällde att hålla koll på raviner och sänkor. Terrängen var annars fin och snabblöpt och till skillnad från långdistansen var det gynnsamt att orientera rakt på för det mesta. Banorna avslutades sedan svagt lutandes uppåt för att leda in löparna i ett platt snabbt område in mot arenan, så det gällde verkligen att ha krafter kvar för att inte tappa tid i slutet.

De båda Orionlöparna Axel Bratt och Emma Emilsson startade tidigt och sprang väldigt bra i skogen. Axel kom in som ledare en halv minut före landslagskollegan Odin Ek. Emilsson gick in som tvåa efter den snabba Eeva Liina Ojanaho, en tid som till slut räckte till en fin tolfte plats.

Men med det stora startfältet på 157 löpare kom det så småningom in snabbare tider. En av dessa var suveräna Alma Svennerud, Karlskrona SOK, som hade riktigt bra fart idag och lyckades knipa bronset på dagens medeldistans.

– Det är jättekul! Jag är så glad och flyger på moln just nu, säger Svennerud när resultatet äntligen är klart.

– Jag kom hit med stora drömmar om att få kliva upp på podiet, eller ännu bättre prispallen och att få göra det två gånger, det är helt fantastiskt och sjukt skön revansch efter två riktigt tuffa nederlag dagarna innan.

 Almas bronslopp på JVM-medeldistansen

Alma berättar att framgångsreceptet idag var att hon sänkte förväntningarna på sig själv. Tillsammans med ledarna har hon lyckats fånga upp beteenden i karantän och innan start som hon idag lyckades ändra på. Det var en helt annan Alma som idag stod på startlinjen jämfört med onsdagens långdistans då hon sprang in på placering 30.

– Jag kände mig pigg och så gick jag ju som sagt ut med en helt annan inställning och började loppet ganska långsamt för att verkligen få kontrollerna och fokusera på tekniken, sa Alma och fortsätter.

– Det är ju det som gör att jag kommer in i loppet och det blir ett bra lopp. Sen gör jag en sak mitt på banan där jag lägger bort 30, 40 sekunder, vilket såklart känns jättetungt men jag var förberedd på att lugna ner mig och lyckades hantera situationen ganska bra så jag är glad att det inte blev en större grej.

Trots misstaget på cirka 30 sekunder vid den åttonde kontrollen så lyckades alltså Alma ändå ta en medalj, men utan den hade det mest troligt blivit en ännu ädlare valör, då hon bara hade fyra sekunder upp till tjeckiskan Viktorie Skachova och silvret. Vann även idag gjorde den tjeckiskan Lucie Dittrichova, en minut och 24 sekunder före Svennerud. En annan svensk tjej som också sprang bra idag var Klara Borg, Södertälje-Nykvarn Orientering. I mål hade hon sjunde snabbaste tid men stämplade tyvärr fel på nästsista kontrollen då hon tog herrarnas kontroll.

Prispallen i damklassen. Foto: Tomas Yngström

I herrklassen blev det dramatik ända in i det sista och avgjordes inte förrän sist startande Svante Selin korsade mållinjen. Han gjorde det nämligen bara en sekund från en bronsmedalj. Selin sprang stabilt och otroligt jämnt med norrmannen Alfred Björneröd som tog bronset. På sista tredjedelen av banan skiljde det aldrig mer än en sekund mellan båda herrarna och det hela kan ha avgjorts med en snubbling på väg till den sista kontrollen.

– Jag var egentligen förberedd på en svårare bana än vad som kom, så tekniskt kände jag att det var inga problem alls egentligen, så ett väldigt bra lopp, berättade Selin.

Selin berättar att han varit sjuk innan mästerskapet så uppladdningen har inte varit vad han hoppats och han har fått kämpa fysiskt både på sprinten och långdistansen. Men formkurvan har gått spikrakt uppåt och idag räckte det nästan till medalj.

– Man börjar ju tänka igenom alla ställen man kan ha tappat den där sekunden på. Ja, speciellt i det här fallet på väg till sista. Det suger ju, men jag kommer vara glad när jag smält detta.

Svante Selin precis efter målgång. Foto: IOF 

De svenska herrarna gjorde gedigna insatser genom att alla vara topp 28 och visade att Sverige definitivt är att räkna med i toppen. Näst bästa svensk var Edvin Nilsson, Långhundra IF på en elfteplats, en minut och 54 sekunder efter vinnande Jan Strycek från Tjeckien.

GPS:
Dam
Herr

Resultat:

Herrar
1. Jan Strýček, Tjeckien. 25.42
2. Matthieu Buehrer, Schweiz. +34
3. Alfred Bjoerneroed, Norge. +57

Svenska placeringar.
4. Svante Selin +58
11. Edvin Nilsson +1.54
13. Axel Bratt +2.07
16. Linus Wernström +2.21
22. Odin Ek +2.37
28. Ludwig Rosén +3.07

Damer
1. Lucie Dittrichová, Tjeckien. 24.12
2. Viktorie Škáchová, Tjeckien. +1.20
3. Alma Svennerud. +1.24

Svenska placeringar.
12. Emma Emilsson +2.57
20. Alva Björk +4.24
27. Tuva Östangård +4.51
63. Elsa Hedin +8.17
Klara Borg, felstämplat

Mästerskapets hemsidan med all information

Toppbild: Bild på Alma Svennerud från långdistansen Foto: Petr Háp.

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter