Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.

Bild: Johan Trygg

11.07.2024

De svenska VM-löparna är redo

Orientering
I morgon startar Sprint-VM i Edinburgh, Skottland och de svenska löparna är redo att fightas om ädlaste medaljerna. I dag torsdag har löparna genomfört Model Event som en sista förberedelse. Vi har pratat med tre av löparna som springer den individuella sprinten i morgon om deras tankar inför VM-starten: Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson och Martin Regborn. Du ser VM-tävlingarna live på SVT.

Hanna Lundberg som missade Sprint-VM i Danmark för två år sedan på grund av skada är nästan otålig inför öppningsdistansen på VM.

Hanna hur går tankarna nu när VM snart drar i gång?
– Det känns som att låt oss bara börja. Nu har man förberett sig och väntat och börjar bli rastlös. Jag är både nervös och laddad, säger hon.

Du har varit på hög höjd i St. Moritz. Hur har de sista veckornas uppladdning varit?
– Jag är nöjd med att jag kunnat göra de timmar jag planerat och är ganska trygg i förberedelserna. Jag känner mig på hugget och spänstig. Jag tror jag gjort det bästa av den sista perioden.

Vad tror du om de orienteringstekniska utmaningarna? Tror du det blir svårt?
– Jag hoppas verkligen det. Jag tror man måste vara beredd på att det kan komma överraskningar och vara lurigt.

Hanna Lundberg diskuterar med Gustav Bergman efter torsdagens Model Event. Bild: Johan Trygg.Hanna Lundberg diskuterar med Gustav Bergman efter torsdagens Model Event. Bild: Johan Trygg.

Hur mycket tid har du lagt på kartförberedelser och att försöka ”lista ut” vad som väntar?
– Jag tror jag lägger mer än snittet men nu är jag klar med det. Nu handlar det om att nollställa. Man vet aldrig vad banläggarna hittat på. Jag har gjort det misstaget några gånger och då blir det att man låser sig.

Du springer alla tre tävlingsdagar. Vad innebär det för ditt upplägg?
– Jag har en ganska tydlig plan hur jag vill ha veckan så att jag även kan få lugna stunder.

Någon dag som sticker ut mer om du måste välja en?
– Jag tycker individuell sprint är roligast. Sprintstafetten är jag väldigt laddad för också. Det är en ära att få springa i det svenska laget.

För två år sedan stämplade Karolin Ohlsson snopet fel i kvalet på knockout-sprinten och det gav ingen bra känsla för fortsättning av det mästerskapet. Hon blev sedan 25:a på den individuella sprinten. Efter ett tungt 2023 är hon nu tillbaka som VM-löpare med en annan inställning.

– Jag känner mig på något sätt lugnare nu. Jag är bara så sjukt glad att jag är här. Det har varit en ganska tuff resa hit, många år med skador och så. Jag uppskattar mer att jag får chansen att göra den ultimata sprintutmaningen. Jag älskar att springa sprint i gamla städer, säger ”Karro”.

– Jag vill göra det bra och det kommer vara nerver men jag ska sätta de där kontrollerna. Klarar jag det kommer jag vara skitnöjd.

Blir det svårt tekniskt?
– Jag tror det. Man kommer nog luras att dra upp farten och så ska man in i smågränderna. Det kommer nog vara knepigt att ta rätt ingångar. Jag ska gå in med en lugnare inställning. Plocka kontrollerna som jag gör på träning, jag behöver inte göra något extra. Ha ett lugn i det och ta det extra stoppet.

Karolin Ohlsson, i mitten, diskuterar Model Event-kartan med landslagschef Håkan Carlsson och VM-debutanten Alva Sonesson. Till höger Sara Hagström. Bild: Johan Trygg.Karolin Ohlsson, i mitten, diskuterar Model Event-kartan med landslagschef Håkan Carlsson och VM-debutanten Alva Sonesson. Till höger Sara Hagström. Bild: Johan Trygg.

Är du pigg i benen?
– Ja, jag och Jonas (tränare Leandersson) har gjort det här tillsammans och det har jag känt mig väldigt trygg med. Men jag var inte så pigg på världscupen och tanken var att inte släppa fram allt där men jag trodde det skulle kännas bättre.

– Men de senaste veckorna har det verkligen varit… ”aha är det så här det ska kännas”. Nu behöver jag inte fundera på det här med farten längre. Nu lägger jag det åt sidan och fokuserar allt på orienteringen.

Martin Regborn var åtta på individuella sprinten på förra VM och åkte ut i kvarten på knockouten med minsta möjliga marginal. Nu kommer han till VM som världscupledare efter resultatsviten fyra, trea, tvåa.

Hur har de sista veckornas uppladdning gått?
– Enligt plan tycker jag, säger Martin.

Berätta något om formtoppningen?
– Det har blivit några specialpass. Det handlar egentligen bara om att jag dragit ner ganska mycket på mängden och så har jag inte kört jättehårt. Ganska korta pass, högintensivt men inte så mycket, bara spetsat det sista lilla. Fokus är att känna sig fräsch i benen, ha den studsiga känslan och vara sugen på att springa.

– Eftersom jag ska springa alla distanser gäller det att ha en del överskottsenergi innan.

En harmonisk Martin Regborn promenerade runt på torsdagens Model Event. Bild: Tero Marjamäki.En harmonisk Martin Regborn promenerade runt på torsdagens Model Event. Bild: Tero Marjamäki.

Berätta om alla tekniska förberedelser?
– Det är mycket tid nedlagt på det, samtidigt så lägger arrangören en massa tid på att vi inte ska kunna förbereda oss. Vi vet inte vad som väntar ändå. Det blir buss ut till karantän så vi vet inte var den är eller hur långt det är till start. Det är ganska mycket som är ovisst ändå. Det är kul på ett sätt.

Vad tänker du ändå om det centrala området i Edinburgh där de individuella finalerna går?
– Av det man får ut från bulletinen så tänker jag att arrangören gjort mycket för att ändra så mycket som möjligt från den gamla kartan. Att komma till exempel komma åt innergårdar som varit stängda.

Hur tror du det blir med folk i rörelse kring banan?
– Jag hoppas de kommit på en bra lösning på det.

Hur är det med nervositet så här precis innan?
– Dagarna innan är jag bara mest sugen på att springa. Tävlingsdagarna kommer det att kännas men det är så man vill ha det också. Då är det allvar men jag brukar inte bli så nervös. Det kommer nog vara mer till stafetten tror jag.

Allt inför VM läser du här.

VM-programmet och TV-tider
Fredag 12 juli: Sprint 16:30 – 18:00 i SVT1 och 18:00-19:00 i SVT2
Söndag 14 juli: Sprintstafett 13:30 - 15:00 i SVT1
Tisdag 16 juli: Knockout-sprint 17:00-18:00 SVT1 och 18:00-19:15 i Kunskapskanalen

Samtliga sändningar hittar du även på SVT Play.

En extrasändning utöver SVT:s sändningar är kvartsfinalerna på knockout-sprinten under tisdagen den 16 juli som visas kostnadsfritt via Eurovision Sport

Bildtext toppbild. Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint. Bild: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter