Svensk Orientering logotyp
11.04.2022

Dubbelseger för Bergman på Swedish League

Orientering
I helgen avgjordes de två första deltävlingarna av Swedish League. Gustav Bergman tog hem herrseniorklassen bägge dagarna. Medeldistansen vanns av tjeckiskan Denisa Kosová och långdistansen vanns av danskan Miri Ødum.

Sverigeeliten begav sig under helgen till Blekinge för att springa säsongspremiären av Swedish League. Löparna mötes av en tuff terräng, både fysiskt och tekniskt. Det gällde att kunna hantera de branta stenbundna sluttningarna och samtidigt behålla kartkontakten för att lyckas.

Helgen inleddes med medeldistans på lördagen. Banorna innehöll både fina bokskogsområden och svårframkomliga partier med sly och björnbärssnår. Avslutningen av banorna gick i ett område med mycket stenar och korta kontrollsträckor. Ravinenlöparen Gustav Bergman hanterade terrängen bäst och vann herrseniorklassen. Tvåa blev hemmalöparen Anton Johansson från Orion och trea kom Albin Ridefelt från Linné.

Jonas Gustafsson från Kåre imponerade och tog karriärens bästa placering på Swedish League med en fjärdeplats.

Denisa Kosová från IFK Mora vann damseniorklassen före Linnélöparen Johanna Öberg. På tredjeplats kom Elin Månsson från IFK Göteborg. Skidorienteraren Magdalena Olsson, som precis avslutat karriären, gjorde ett kanonlopp och kom på en femteplats.

Hanna Lundberg höll för favorittrycket i D20-klassen och tog hem förstaplatsen. Noel Braun från Växjö OK vann H20-klassen. Klara Borg från Södertälje-Nykvarn vann den yngre dam juniorklassen och Edvin Nilsson från Långhundra vann H18.

Söndagens långdistans visade Ryssberget från en finare sida. Terrängen var bättre och banorna något lättare än under lördagens tävling. Det fanns rejäla långsträckor med intressanta vägvalsalternativ. Återigen segrade Gustav Bergman i herrseniorklassen. Tullingelöparen Simon Imark visade fin form och kom på en andraplats. Anton Johansson placerade sig på pallen andra dagen i rad med en tredjeplats. Simon Wickström från Sävedalen skrällde och kom på en fin fjärdeplats.

Danskan Miri Thrane Ødum, som springer för IFK Göteborg, vann damklassen med nästan två minuter före Lisa Risby från Kåre. Efter en knackig medeldistans visade Karolin Ohlsson att formen är på väg med en tredjeplats på långdistansen.

Hanna Lundberg vann även långdistansen i klassen D20 och tog likt Gustav Bergman en dubbelseger. H20-klassen vann Valter Pettersson från Tisaren. Blekingelöparen Alma Svennerud från Karlskrona SOK vann D18-klassen. Edvin Nilsson vann H18-klassen för andra dagen i rad.