EM-brons 2024

Bild: Johan Trygg

20.08.2024

EM-brons i stafett till de svenska damerna i Ungern

Orientering
Under Europamästerskapens sista dag avgjordes skogsstafetten, där de svenska damerna säkrade ett EM-brons. Efter misstag på den andra samt sista sträckan tog Tove Alexandersson laget till en tredjeplats. Vann gjorde Schweiz, följt av Norge på andraplatsen.

Efter en het och utmanande EM-vecka var vädret något svalare och banorna mindre kuperad än under mästerskapets tidigare distanser. Damernas stafettbana mätte 5,6 kilometer, innehöll 240 höjdmeter och hade 17 kontroller.

På förhand bedömdes Schweiz som den största konkurrenten till Sverige som inför stafetten var Europamästare samt Världsmästare i stafett. 

Den svenska junioren Alma Svennerud satte direkt färg på stafetten genom att vinna den första sträckan och leda majoriteten av banan. Hon gick in i mästerskapet som reserv och sprang i ett lag tillsammans med löpare från andra nationer.

– Det var så jäkla kul! Jag fick chansen att springa i ett mixat lag i stället för att stå vid sidan och heja som under långdistansen. Det var helt fantastiskt att få komma ut och springa i skogen. Det var en rolig terräng som passade mig bättre än under medeldistansen, så det var kul, sa Svennerud till SVT.

Svennerud fick besked under O-Ringen att hon blivit uttagen till EM som reserv efter att Sara Hagström lämnat återbud på grund av skada.

Bildtext: Alma Svennerud vann förstasträckan på EM-stafetten, fotograf Johan Trygg. 

– Det har varit helt fantastiskt. Det var en stor chock att jag blev uttagen som reserv, och jag vet att det fanns åsikter om det. Jag tvivlade lite själv, men efter ett bra medeldistanskval och en bra stafett känner jag mig riktigt sugen på mer. Nu gäller det att springa bra på Swedish League framöver, fortsatte hon.

Johanna Ridefelt sprang den första sträckan för Sveriges förstalag och genomförde ett stabilt lopp. Hon växlade som tvåa endast fem sekunder efter Svennerud, och skickade ut Hanna Lundberg.

– Det var stabilt och ungefär som jag ville ha det. Det var inte lika tekniskt som jag trodde att det skulle vara, så det blev mer ren löpning där det gick att springa snabbt, berättade Ridefelt för SVT.

På den andra sträckan gjorde Hanna Lundberg ett misstag vid den kluriga femtekontrollen, vilket ledde till att Schweiz, Ungern och Norge bildade en tätgrupp. Schweiz, med Natalia Gemperle, växlade som etta, 14 sekunder före Norge, medan Sverige låg på femte plats, 1 minut och 41 sekunder efter.

– Jag vet inte vad som hände. Jag fick för mig att jag läste fel på definitionen och sen fick jag inte ihop någonting. Hela det här mästerskapet har varit en cirkus. Jag kanske har varit vid samma kontroll två gånger, men jag är inte säker just nu. Jag kan inte orientera och är bara så frustrerad över att inte kunna fokusera som jag vill, sa en upprörd Lundberg efter loppet.

Trots misstaget i början sprang Lundberg bättre mot slutet av sin sträcka.

– Ja, då skärpte jag mig. Jag insåg att vi hade Tove på sista sträckan, men det finns gränser för vad hon kan göra, så det var bara att skärpa sig.

Bildtext: Hanna Lundberg spurtar mot mål efter ett tufft lopp, fotograf Johan Trygg. 

På den avslutande sträckan började ett ymnigt regn falla vilket gjorde de branta sluttningarna hala. Tove Alexandersson gick ut som femma i jakten på Schweiz och Norge. Vid den första radiokontrollen hade hon tagit in 15 sekunder på täten och passerat Finlands förstalag. Dock gjorde hon ett misstag vid den femte gafflade kontrollen vilket kostade tid och medaljchanser.

Regnet tilltog och övergick till ett intensivt åskoväder vilket försämrade sikten och framkomligheten i skogen. Alexandersson tappade ytterligare tid efter ännu ett misstag och guldkampen övergick till att försvara bronsplatsen.

Simona Aebersold kopplade ett tydligt grepp om guldet i avslutningen, och Schweiz kunde korsa mållinjen som Europamästare. Silvret gick till Norge och Tove Alexandersson säkrade bronset för Sverige. 

– Jag kände mig egentligen väldigt pigg fysiskt men jag blev lite stressad över att jag liksom inte kunde springa utan bara halkade runt när det var blött. Då blev orienteringen också lite lidande och jag har haft dåligt flyt, sa Tove Alexandersson till SVT. 

Bildtext: Tove Alexandersson vid varvningen på, fotograf Johan Trygg. 

Resultatlista

1. Schweiz, Tid: 106:23

2. Norge, Tid: 106:44 Diff: +0:20

3. Sverige,  Tid: 109:09 Diff: +2:45

10. Sverige 2, Tid: 115:20 Diff: +8:57

25. Sverige 3, Tid: 132:42 Diff: +26:18


Se alla resultat samt kartor här 

RELATERADE NYHETER

Sveriges förstalag med Albin Ridefelt, Emil och Viktor Svensk springer i mål som silvermedaljörer på EM-stafetten.
Silver för Sveriges herrar på EM-stafetten i Ungern
. Jens Rönnols, flankerad av Axel Elmblad till vänster och Max Peter Bejmer, ersätter Gustav Bergman på tisdagens EM-stafett i Sverige lag 3.
Jens Rönnols ersätter Gustav Bergman på EM-stafetten
Förbundskapten Kalle Dalin och den svenska truppen ser fram emot EM-stafetterna i morgon.
Sveriges stafettlag på EM i Ungern
Fler nyheter