Bild: Magnus Blåudd

10.06.2024

Fina MTBO-tävlingar på Svenska Cupen i Värnamo

Mountainbikeorientering
Fjärde och femte deltävlingen av Svenska Cupen i MTBO avgjorde i Värnamo i helgen. Arrangerade OK Stigen bjöd på fina banor utmanande terräng. Efter helgens tävlingar är det Oskar Johansson, Västvärmlands OK och Gabriella Gustafsson, IKHP Huskvarna, som är cupledare i seniorklasserna.

Lördagens sprint inleddes med intensiv orientering bland villakvarter där det cyklades på villagator, cykelvägar och gräsmattor mellan villor och radhus. Efter lite mer än halva banan var deltagarna åter på friluftsområdet Borgen där det fanns ett tätt nätverk med motions- och MTB-spår av olika karaktär.

I det här området avgjordes det i de flesta klasserna när det blev svårare att cykla fort och samtidigt ha bra framförhållning i orienteringen.

I H 21 var OK Kåres Rasmus Nordgren snabbast på sprinten och vann 43 sekunder före Magnus Blåudd, OL Rodhen som i sin tur hade ynka två sekunders marginal till trean Patrik Svedberg, Gävle OK.

Gabriella Gustafsson tog hem D21 en minut och 15 sekunder före Karin E Gustafsson, Garphyttans IF. IKHP:s Ella Palm var åtta sekunder där bakom som trea.

I juniorklasserna vann Jon Hansson, OK Kåre och Matilda Asp, IFK Göteborg.

Resultatlista sprint lördag

Söndagens medeldistans avgjordes med arena vid botten av slalombacken. Banorna utnyttjade området och alla fina MTB-spår mycket väl och deltagarna fick uppleva båda snabbcyklade och tekniskt komplicerade spår. Området runt slalombacken gav ytterligare en dimension där det gällde att välja bra vägval i kuperingen och dom slingrande stigar och vägar som fanns där.

Innan tävlingen kom ett par skurar som gjorde terrängen blöt och lite mer svårcyklad, under tävlingens gång övergick regnet till mer ihållande vilket gjorde det ännu svårare för sent startade.

Rasmus Nordgren vann för andra dagen i rad och var nästan två och en halv minut före Oskar Johansson som dock leder cupen före Norgren. Tredjeplatsen tog Gävle OK:s Patrik Svedberg.

Gabriella Gustafsson  vann klart 2.11 före klubbkompisen Tilda Palm. Gabriella har vunnit samtliga deltävlingar och toppar följaktligen cupen med full pott så här långt. Tvåa är söndagens trea Karin E Gustafsson.

Tvåan Tilda Palm och ettan Gabriella Gustafsson efter söndagens medeldistans.

I juniorklasserna vann Jon Hansson och Matilda Asp även medeldistansen och duon toppar cupen där Hansson vunnit alla deltävlingar.

Jon Hansson har vunnit samtliga cuptävlingar i H17-20 så här långt på säsongen.

Resultatlista medeldistans söndag

Nästa stora MTBO-tävling i Sverige är O-Ringen Smålandskusten. Dit går det att anmäla sig fram till 21.00 dagen innan första tävlingen.

Svenska cupen fortsätter sedan i Surahammar 17-18 augusti.