Krister Ring @krphotosweden

Bild: Krister Ring @krphotosweden

14.05.2024

Gustafssons hattrick – vann alla lopp under MTBO-SM ”betyder jättemycket”

Mountainbikeorientering
Under tre dagar avgjordes SM i MTBO i Ulricehamn. En som stack ut var IKHP Huskvarnas Gabriella Gustafsson som vann sina lopp alla tre dagarna. ” Otroligt kul, det här gav verkligen en självförtroendeboost”, säger hon.

När MTBO:s tävlingssäsong rullade i gång var det med ett SM i Ulricehamn på Lassalyckans friluftsområde. Sprint väntade åkarna under fredagen, långdistans på lördagen och medeldistans på söndagen.

I damklassen stod Gabriella Gustafsson ut när hon vann samtliga tre dagar. På sprinten var segermarginalen 24 sekunder, långdistansen 3:50 och medel 1:34.

Tre tävlingar, tre vinster. Hur summerar du det?
– Det kan inte bli mycket bättre, rent resultatmässigt alltså. Jättekul, jag är väldigt nöjd med helgen, säger Gabriella Gustafsson. 

Vad betyder vinsterna för dig?
– De betyder jättemycket, det har gått en hel vinter av att grundträna och inte veta hur man står sig mot andra. Så det var väldigt kul att köra i gång med tävling och kunna jämföra sig och dessutom få en bra start på säsongen. Framför allt är jag nöjd med att jag orienterat bra i tre dagar och har hållit mig ifrån misstagen. Det var väldigt kul och bra tävlingar, så stor eloge till arrangören.

Det var tuffa lopp och Gabriella Gustafsson utmanades av bland annat Cecilia Thomasson och Cæcilie Rueløkke Christoffersen om segern. 
– Det finns flera jätteduktiga tjejer så det går inte att ta något för givet, utan det är bra lopp som krävs för att vinna, säger Gustafsson.

Sprinten under fredagen bjöd på blandad terräng.
– Det var ett väldigt kul och speciellt lopp. Första halvan gick jättesnabbt när det var asfalt och bostadsområde sedan blev det mer cykeltekniskt; stenigt och det hade även regnat under dagen vilket gjort det halkigt. Så känslan under loppet var speciell, det var svårt att få till flytet men jag känner att jag höll ihop det ganska bra ändå. 

Under lördagen vankades långdistans i försommarvärme.
– Långdistans brukar inte vara min favorit, det är mycket vägvalsorientering, och inte det tekniska i fokus, utan mer cykla och hålla koll. Men jag kände mig stark fysiskt. Det var också en bra bana med lite längre sträckor och sträckor emellan med orientering på. 

Mot slutet av loppet väntade stigningar upp mot Lassalyckan.
– De tog ut sin rätt minst sagt. Men jag kände mig ändå pigg hela vägen.

På söndagen var det medeldistans. Hur gick det att ladda om?
– Det var lite mer vägvalsorientering än vad jag trodde. Början var lite mer småstig, med ett parti på mitten med industriområde, större vägar och mer vägval. En kul och utslagsgivande bana. Personligen tyckte jag det var mitt sämsta lopp på helgen, det var en kartvändning efter halva banan som ställde till det lite och jag gjorde en kontrollmiss på tredje sista, läste fel på en stig, men redde ut det snabbt.

Hur kändes kroppen under loppet?
– Det var sista dagen så det är klart att det kändes i benen, men jag tänkte att det är samma för alla.

Snart stundar EM, hur går dina tankar inför det?
– Det här gav verkligen en självförtroendeboost. Sedan är det klart att jag vet inte hur tjejer från andra länder presterar och det är nya lopp och nya förutsättningar såklart. Men jag tar med mig känslan att jag har en bra grundform fysiskt och ser fram emot EM.

Utöver SM avgjordes även JSM, USM, VSM, Svenska cupen och Svenska veterancupen. På Eventor kan du se alla resultaten från tävlingarna.

D21-banan SM Medel MTBOD21-banan på SM Medel med Gabriellas vägval i rött

Kolla tävlingarna på Livelox

RELATERADE NYHETER

MTBO Stjärnkampen
Vill du bidra till utvecklingen av mountainbikeorientering?
Tilda Palm efter U23-VM-brons på långdistans.
Brons för Tilda Palm på U23-VM:s långdistans
En glad Tilda Palm efter silver på sprinten vid U23-VM i Lettland.
Silver på U23-VM i Lettland för Tilda Palm
Fler nyheter