Svensk Orientering logotyp
25.04.2017

Hela Tiomila-helgen direktsänds på webb-tv

Orientering
Till 2016 års Tiomila i Falun gjordes en storsatsning på webb-tv-produktionen. Nu vidareutvecklas detta ytterligare i årets upplaga av orienteringsklassikern.

De löpare som ger sig ut i Tiomila-skogen kommer att ställas för stora orienteringsmässiga utmaningar. Men ett stort arrangemang som Tiomila bjussar på en rad utmaningar av olika slag. En av dessa ställs gänget som sköter webb-tv-produktionen inför.

Klockan 9.30 lördag 29 april drar sändningen igång. Tre avverkade tävlingar, och 24 timmar senare är det dags att rulla sluttexterna för produktionen.

- Det är en ganska stor apparat att dra runt, men samtidigt väldigt rolig, säger projektledaren Peter Löfås.

Förra året var budgeten för produktionen av webb-tv-sändningen 1,2 miljoner kronor, detta är inklusive storbildsskärm, arenaljudet samt sändningarna i FM-bandet. Budgeten blir på liknande nivå i år. Vid sändningarna i Falun förra året såldes 4 800 abonnemang á 150 kronor (totalt 710 000 kronor efter att kortavgifter dragits).

- Totalt sett är detta en kalkylerad förlustaffär. Men med tanke på den fina respons vi fick förra året plus att vi nu har utökat med kommentering även på engelska (även svenska och finska finns) gör att vi öppnar upp nya marknader. Jag hoppas på att vi ska kunna nå 6 000 sålda abonnemang i år. Men för den lokala arrangören innebär webb-tv-produktionen en kostnad, säger Löfås.

Precis som förra året är det Per Forsberg som är kommentator. Han har Fredrik Löwegren och Anneli Östberg som expertkommentatorer. Utöver dessa finns en hel del andra orienteringsprofiler i produktionen. Kjell-Erik Kristiansen är redaktör, Jan Kocbach plockar ut gps-analyserna och Carl Magnusson är bildproducent.

- Vi har en grundplan för hur vi tänker oss sändningarna. Var kan vi visa gps, när ska vi ha in löpare eller ledare i studion och så vidare? Men en av styrkorna med den här produktionen och med den extremt långa sändningstid vi har är att vi kan ha många bollar i luften samtidigt. Och vi kan dessutom snappa upp vad som händer i stunden och vara med när det händer intressanta saker i skogen, säger Magnusson.

Carl Magnusson har varit ”löpande kameraman” på flera orienteringstävlingar, inte minst i samband med VM i Bohuslän förra året. Han har också blivit en profil i SVT:s Vasaloppssändningar där han åkt med deras åkande reporter i de bakre leden. Rickard Olsson och årets Britta Zackari. Men han är inte ny i rollen som bildproducent:

– Jag har haft den här rollen tre gånger tidigare på Tiomila. Det är roligt att vara med på olika delar i produktionen. Totalt kommer Magnusson att ha 15 olika kameror att välja mellan när han ska plocka ut vilka bilder som ska sändas ut.

24 timmars sändning; hur orkar ni?

- Det brukar faktiskt gå ganska snabbt. Och för min del så går Per Frost in och tar hand om mina uppgifter när jag behöver lite vila samt när vi kör studiosnack, säger Magnusson.

Arrangörernas målsättning till årets Tiomila har varit att varje ny sträcka ska komma in i ett område som inte tidigare använts under stafetten.

- Det är väldigt häftigt, samtidigt innebär det att vi måste flytta fler kameror än vad vi gjorde förra året. Vi har ett omfattande logistikschemat, och så länge inte löparna kommer att springa snabbare än vad banläggaren beräknat kommer det att gå fint, ler Löfås.

Liksom ifjol kommer det att göras en studiosändning på fredagskvällen inför Tiomila med uppsnack inför tävlingen. 19.00-20.15 är den sändningen och den är gratis för alla. Klockan 9.30 på lördag morgon startar själva tävlingsbevakningen (på www.10mila.se) och den sändningen kostar precis som förra året 150 kronor att köpa.

RELATERADE NYHETER

24 Vmsprint Tovealexandersson Hugomattsson
Tove Alexandersson nominerad till Jerringpriset – så röstar du på vår orienteringsstjärna
Alma Svennerud
Möt Alma Svennerud - årets komet
Stafettligan i Örebro tidigare i år
Tyck till om Stafettligan – och se var den arrangeras nästa år
Fler nyheter