Ståhl

Bild: TildaAndersson

11.11.2023

Jonatan Ståhl: EM-guldmedaljör med VM-drömmar i skidorientering

Skidorientering
Förra året etablerade Jonatan Ståhl sig på den internationella skidorienteringsscenen genom att ta hem ett EM-guld i sprint. Inför VM i Österrike är han ett av Sveriges största medaljhopp på herrsidan.

Jonatan Ståhl är uppvuxen i Danderyd utanför Stockholm och inledde orienteringskarriären i Sundbybergs IK. Under ungdomsåren tävlade han i längdskidor, skidorientering och orienteringslöpning. Efter att ha deltagit på Rikslägret Vinter ökade intresset för sporten. Några år senare sökte han till skidorienteringsgymnasiet i Mora.

– När jag var liten tyckte jag att det var väldigt kul att springa orientering men när jag började gymnasiet i Mora blev det naturligt att jag började träna mer och mer längdskidor, eftersom jag tränade mycket med längdskidåkarna.

Som junior nådde han stora framgångar med tre guld och ett silver på junior-VM. Förra säsongen förvånade han många genom att ta guld vid EM i Lettland. Läs om guldet här

– Guldet kom som en överraskning för mig också. Jag hade inte så stora förväntningar inför säsongen eftersom jag hade varit sjuk en del och hade opererat halsen under hösten. Målet var mest att samla rankingpoäng för att kunna prestera i vinter, men det gick över förväntan, berättar han.

Det stora målet för Ståhl denna vinter är VM i Ramsau, Österrike, som äger rum 20–27 januari.

– Träningen gått väldigt bra senaste tiden. De tester vi har gjort, har visat att jag är starkare nu än vad jag var i våras. Jag ser väldigt mycket fram emot VM och tränar för det.

Närmast väntar säsongspremiären med testtävlingar i Arvidsjaur 2-3 december och efterföljande landslagsläger på samma ort fram till 8 december.

– Säsongspremiären är viktig för att bygga självförtroende inför resten av säsongen. Jag siktar på att göra bra ifrån mig där, men samtidigt är VM det stora målet, och jag vill hålla formen genom hela vintern, förklarar han.

Bild: Jonatan Ståhl ett av sveriges medaljhopp i vinter. 

I det kommande numret av Orienteraren kan ni se fram emot en längre intervju med Jonatan Ståhl.


Toppbild: Jonatans Ståhl under ett träningspass på rullskidor utanför sin lägenhet Umeå. Fotograf: Tilda Andersson. 
Text:Tilda Andersson

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter