10.07.2023

JVM till Sverige och Karlskrona 2026

Orientering
Det är nu 15 år sedan Sverige och Göteborg stod som värd för Junior-VM i Orientering, men om 3 år är det dags igen när arrangemanget kommer till Karlskrona, Blekinge år 2026.

Evenemanget arrangeras av Svensk Orientering Events AB i samarbete med OK Orion, Karlskrona kommun, RF-SISU Blekinge och Visit Blekinge. Junior-VM kommer att erbjuda en hel vecka av orientering i världsklass, med tävlingar i sprint, sprintstafett, medeldistans, långdistans och stafett.

 

– Det är med stor glädje vi konstaterar att Sverige har tilldelats ytterligare ett internationellt evenemang inom orientering. Det stämmer väl överens med vår nya strategi Kompassriktning 2030 och vår satsning på evenemangsutveckling tillsammans med föreningarna och distrikten. Vi ser fram emot att få hälsa världens främsta juniorer, vår framtid, tillsammans med publik och partners välkomna till ett evenemang med känslan av nyfikenhet, mod och stolthet, säger Maria Krafft-Helgesson, styrelseordförande Svenska Orienteringsförbundet.

 

Förutom själva Junior-VM kommer det också att arrangeras publiktävlingar under hela veckan för att skapa en folkfest och ge alla orienterare möjlighet att uppleva Blekinges och Karlskronas utmanande orienteringsterräng. Ambitionen är att skapa ett arrangemang med det "lilla extra" för att förhöja upplevelsen för deltagare, ledare, besökare och andra inblandade.

 

 

– Vi är mycket glada att vi har en så stark arrangörsförening som OK Orion som tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet och Karlskrona kommun kan ta sig an ett internationellt mästerskap för unga toppidrottare. Idrottens evenemang är viktiga möjligheter för Blekinge och vi ser också fram emot att med mästerskapet som plattform tillsammans med orienteringen utveckla idrotten framåt i regionen, säger Mathias Roos, distriktsidrottschef RF-SISU Blekinge.

 

 

Preliminära tävlingsdatum för Junior-VM är planerade att ligga under första halvan av juli, i anslutning till O-Ringen i Göteborg, så att både löpare och publik har möjligheten att kombinera de båda arrangemangen på ett bra sätt. Redan hösten 2023 kommer Ungdoms-SM att arrangeras med Karlskrona som centralort, vilket ger en försmak till de blivande Junior-VM löparna. Arrangörsklubben är entusiastiska inför evenemanget och ser det som en rolig utmaning.

 

– OK Orion har arrangerat flera stora tävlingar de senaste åren, men ett Junior-VM är på en helt annan nivå. Det kommer att bli en stor utmaning för oss som klubb, men samtidigt ska det bli fantastiskt roligt att få ta emot världens bästa juniorer, säger Johan Swartz ordförande i OK Orion.

 Ok orion, arrangörsklubb för junior-vm 2026OK Orion, arrangörsklubb för Junior-VM 2026 Foto: OK Orion

De lokala arrangörerna kommer att få bra stöd från Svensk Orientering Events som med sin kunskap och erfarenhet från arrangemang som O-Ringen och världscupen i Idre 2025 kommer kunna säkerställa att det blir högkvalitativa och minnesvärda tävlingar. Junior-VM i Karlskrona 2026 kommer att erbjuda en fantastisk möjlighet för unga orienterare att tävla på internationell nivå samtidigt som de får uppleva den unika terrängen och gästvänligheten i Blekinge, Sveriges trädgård. Med ett Junior-VM på hemmaplan hoppas arrangörerna såklart också att många svenskar tar chansen att få uppleva ett stort mästerskap som supportrar och åskådare och hejar fram de svenska löparna på plats. Avlysta områden för Junior-VM 2026 framgår av tävlingens sida på IOF Eventor.

Toppbild: Centralorten Karlskrona vackert beläget intill havet Foto: Håkan Linder

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter