Nu är det klart att det blir EM och världscup i Finland i slutet på mars 2025. Bilden från VM i skidorientering i Ramsau, Österrike 2024.

Bild: Johan Trygg

17.10.2024

Klart med EM och JVM i skidorientering i Finland

Skidorientering
Efter en del ovisshet är det nu klart att det blir EM och JVM i skidorientering i Posio, Finland, 19-23 mars. ”Jättekul! Jag ser verkligen fram emot säsongen”, säger skidorienteringslandslagets förbundskapten Martin Hammarberg.

I senaste numret av Orienteraren så berättade Martin Hammarberg om ovissheten kring tävlingsprogrammet både internationellt och nationellt kommande vinter. Nyligen meddelande dock Internationella orienteringsförbundet, IOF, att de gjort klart med Finland som arrangör av EM, JVM och Ungdoms-EM. Tävlingarna blir också en tredje omgång av världscupen.

– Vi är glada över att Posion Pyrintö har tagit på sig uppdraget att anordna nästa års SkidO-EM och vi är säkra på att det är i goda händer med tanke på finländarnas långa erfarenhet av att anordna mästerskap av hög kvalitet, säger IOF:s VD Henrik Eliasson.

Något som förstås gläder den svenska förbundskaptenen.

– Jättekul med det beskedet, säger Martin Hammarberg och fortsätter:

– Finland är bra på att arrangera och tävlingarna går i finska Lappland där man säger att det är 100 procent snögaranti. Att tävla i norra Finland i slutet på mars kan bli fantastiskt. Det blir nog ganska likt som det var på VM i Kemi 2022.

Hammarberg framhåller också att EM i slutet på mars är bra för det svenska programmet som kommer att fastställas inom kort.

– Det är bättre att vi har ett internationellt mästerskap sent än ett SM. Jag ser verkligen fram emot säsongen. Det ska bli jättekul.

Redan på fredag kliver skidorienteringslandslaget på snö. 18-25 oktober är man på läger på Idre Fjäll och tränar på sparad snö där.

– Det blir positiva tongångar bland åkarna nu med en längre säsong och ett EM att sikta mot. Och för juniorerna med ett JVM. Innan det här beskedet hade de ingen internationell tävling att se fram emot i vinter, avslutar Martin Hammarberg.

Det internationella tävlingsprogrammet i skidorientering 2025:

9-12 januari världscupen omgång 1, Sjusjöen, Norge
13-17 januari Universiaden, Turin, Italien
13-17 februari, världscupen omgång 2, Ruhpolding, Tyskland
19-23 mars, EM, JVM, UEM, världscupen omgång 3, Posio, Finland

Bildtext toppbild: Nu är det klart att det blir EM och världscup i Finland i slutet på mars 2025. Bilden från VM i skidorientering i Ramsau, Österrike 2024. Bild: Johan Trygg. 

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

DSC06654
Anmälan till Rikslägret Vinter är nu öppnad
240812 Skidolandslaget Johantrygg
Skidorienterarna gör sig redo för vintern
Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Fler nyheter