Svensk Orientering logotyp
14.11.2017

Knock-out, javisst – men hur?

Orientering
Knock-out-sprinten comebackar och blir så småningom en del av VM-programmet. Men exakt upplägg är ännu inte spikat. Skogssports chefredaktör Mårten Lång reder ut begreppen och har snackat med Håkan Carlsson och Lina Strand.

2018 arrangeras VM i orientering i Lettland. Då kommer sprintdistanserna att avgöras i Riga, och skogsdistanserna i Sigulda. Till 2019 kommer VM som bekant delas upp i en skogsvariant och en sprintvariant. Först ut är skogs-VM i Norge 2019. Året därpå följs det upp med sprint-VM i Danmark.

På skogs-VM ingår medeldistans, långdistans och stafett.

När det gäller sprinten har det sedan tidigare stått klart att sprint och sprintstafett ska ingå, men nu är det klart att detta kommer att kompletteras med knock-out-sprint. Detta fattades det beslut om på Internationella Orienteringsförbundets councilmöte i Stockholm i oktober.

Knock-out-sprinten har genomförts några gånger i världscupsammanhang. Senaste gången var i Sigtuna 2013.

Exakt hur upplägget för knock-out-sprinten kommer att se ut är inte spikat, men klart är att det kommer att vara kval och elimineringsheat under samma dag.

Elimineringsheaten kommer att bestå av kvartsfinal, semifinal och final, och upplägget kommer att påminna om hur det ser ut i längdåkningens sprint. Förslaget är att de 36 snabbaste löparna går vidare från kvalet. Några timmar efter kvalomgången väntar sex kvartsfinaler där de tre bästa i varje går vidare till tre semifinaler. Från semifinalerna går de två bästa vidare till finalen som därmed består av sex löpare.

Den stora frågan att lösa nu, och att fatta beslut kring, är att välja vilken gafflingsmetod som ska användas. Tre varianter finns att välja mellan; dels en helt "rak bana" utan gafflingar; dels en bana med en "fjäril eller diamant" där löparna springer delar av kontrollerna i olika ordning men där alla vid målgång har tagit samma kontroller. Den tredje varianten innebär att löparna just före start får se den delen av banan som är gafflad. I enskildhet får de då fatta beslut om vilken av gafflingsvarianterna de vill springa. När de väl startar får de hela kartan med hela banan, med den gafflingsvariant de har valt.

Den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson är positiv till valet av knock-out-sprinten:

- Det känns som ett bra val. Det är ett tävlingsformat som är spännande att följa.

Vilken av gafflingsvarianterna föredrar du?

- Jag tror egentligen alla de tre varianterna skulle kunna funka om man gör det på rätt sätt. Oavsett gafflingsalternativ så är rättvis och bra banläggning det allra viktigaste. Detta plus att man måste testa formatet ordentligt innan det är dags på ett VM, säger Carlsson.

Landslagslöparen Lina Strand, som vann VM-guld i sprintstafett:

- Utifrån de erfarenheter jag har är ser jag det som att terrängområdet avgör om fjäril eller varianten utan gaffling passar bäst. Ingen gaffling är mest rättvist men då kräver det lurigheter tekniskt för att möjliggöra omkastningar i fältet. Det nya förslaget med olika alternativ har jag aldrig testat men spontant låter det galet. Jag tror att tanken kan vara bra för tv men tror inte att det kommer att bli så bra. Folk som springer till olika kontroller för att de valt det, känns märkligt. Jag trodde att sprint handlar om att ta snabba beslut under tävlingen, inte innan. Nej kval, kvart, semi och final med korta heat i tekniskt utmanande område så får vi se spännande fajter tror jag, säger Strand.

Under året kommer knock-out-sprinten att testas vidare, och första tävlingen i "skarpt läge" blir i samband med världscupfinalen i Prag i oktober 2018.

RELATERADE NYHETER

240928 Medeldistans Världscupenfinland Hugomattsson 1
Tove Alexandersson vidare till nästa omgång i Jerringpriset
Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
Fler nyheter