Den lilla franska orten Font Romeu, som ligger på 1 850 meters höjd, har varit en träningsanläggning och träningsort för höghöjdsträning sedan slutet av 60-talet. Många är de konditionsidrottare som tränat och tränar där.
Landslagets och OK Renens Hanna Lundberg är där för första gången.
– Jag har funderat på ett höghöjdsupplägg sedan i höstas men jag ganska seg med att bestämma var, när och hur, berättar Hanna.
Totalt är hon på plats i tre och en halv vecka.
Kan du berätta om syfte och tankar bakom din vistelse där?
– Jag har gjort några kortare höghöjdsupplägg de senaste åren och märkt att jag svarat väldigt bra på det. Nu ville jag testa lite mer, inte bara för i år utan också se hur jag svarar på en sådan här period och vad jag kan få ut av det. Det här kändes som en bra period att prova sig fram.
Vad kör du för typ av träning?
– Väldigt likt hemma. Jag gör egentligen samma sak även om första veckan på höjd så får man vara lite försiktig.
Är du där själv?
– Jag är själv tyvärr, säger Hanna och skrattar.
– Jag klättrar på väggarna. Men mamma kommer ner hit på andra halvan av vistelsen. Det är väl inte optimalt att vara själv men det blev så den här gången. Jag måste vara ute i bättre tid och jaga sällskap nästa gång.
Hanna är dock inte ensam orienterare som tränar i området nu.
På lördagen körde Hanna ett sprintkval med några från spanska laget. Planen är också att försöka få till något pass med några andra av världens bästa orienterare som är på plats där nu.
– Olli Ojanaho och Elias Kuukka är här och också Kasper Fosser och Simona Aebersold, berättar Hanna.
Hur är väder och förhållanden?
– Det har varit helt bart fram till det kom ett par centimeter snö i natt, berättar Hanna när vi pratar med henne på fredagsmorgonen.
Var planen att bara springa eller tänkte du åka skidor också?
– Det var viktigt att komma någonstans där det var bättre förutsättningar än hemma i Falun den här tiden på året. Det är det här. Sedan finns ett konstsnöspår så det går att åka skidor också.
Hanna Lundberg har numera nya landslagstränaren Thomas Landqvist som tränare. Thomas säger så här om bakgrunden till Hannas höghöjdssatsning:
– Det här handlar framför allt om ett långsiktigt projekt där vi vill lära oss så mycket som möjligt av processen av att var på höjd. Hon har varit på höjd förut och har svarat bra på det. Nu vill vi förfina det och göra det bättre så vi är trygga med ett upplägg för framtiden.
– Det är viktigt att hålla igen väldigt mycket den första veckan. Kroppen är belastad bara av att man befinner sig i miljön. De första intervall- och fartpassen man kör är väldigt nerskalade jämfört med hemma. Det är lägre intensitet, längre vila och kortare volym på de passen. Man ska ha respekt för höjden även om man vill mycket, förklarar Landqvist.
Planen är att inför höghöjdsläger senare i år och kommande år ha ännu mer kunskap och erfarenhet.
– Det här är en höghöjdsvistelse som vi ska lära oss så mycket vi kan av. Vi har också bra bollplanksstöd i den processen för att ta kloka beslut. Jag har daglig kontakt med Hanna under den här tiden så vi har bra koll på hur kroppen reagerar, säger Landqvist och fortsätter;
– När Hanna kommer hem har vi ett fönster på tre veckor som är väldigt viktiga. För att utvärdera och göra bra pass på hemmaplan när man kommer hem med en högre fysisk kapacitet. Vi ska lära oss vilka typer av pass som fungerar bäst att genomföra och vilka dagar de är bäst att köra.
Åter till Hanna.
När gör du tävlingsdebut i vår?
– På Swedish League i Skåne i slutet på mars. Det ser jag fram emot.
På mästerskapsfronten i år så är det som bekant både sprint-VM i Skottland i juli och skogs-EM i Ungern i augusti.
Vad ser fram emot mest?
– Jag ser fram emot VM. Jag är väldigt sugen på sprint och ska göra mitt bästa för att bli uttagen och springa fort där. Det är det jag jobbar för här nu också.
Bildtext toppbild: Hanna Lundberg tillbringar just nu drygt tre veckor på hög höjd i Pyrenéerna. Bild: Privat.
Text: Johan Trygg.