Svensk Orientering logotyp
12.11.2020

Lokala allmänna råd – konsekvenser för orienteringen

Orientering
Hur påverkas svensk orientering av den senaste tidens förändringar gällande allmänna råd?

Vid lokala utbrott av covid-19 kan Folkhälsomyndigheten besluta att ett eller flera skärpta allmänna råd ska gälla i en region eller i en del av en region under en begränsad tid. Nu finns skärpta råd i flera av Sveriges regioner och givetvis påverkas även orienteringen. Håll dig uppdaterad om vad som gäller i just din region.

Nedan listas de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten har utformat och SOFT:s rekommendationer för hur orienteringsverksamhet bör utformas under den tid då skärpta allmänna råd föreligger.


1. Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel

För orienteringen innebär detta:

  • Undvik att resa med kollektivtrafik eller allmänna färdmedel till och från orienteringsaktiviteter.
  • Samåkning är möjlig om det sker med familjemedlemmar eller andra människor som annars träffas ofta.

 

2. Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen eller regiondelen

För orienteringen innebär detta:

  • Träning och tävling utanför regionen är i grunden inte en nödvändig resa, om inte orientering är din huvudsakliga sysselsättning/ditt yrke.
  • Resor till träning och tävling inom regionen kan göras men undvik kollektivtrafik.

 

3. Avstå från att besöka personer i riskgrupper och personer som bor i särskilda boendeformer för äldre

Inga särskilda/andra rekommendationer för idrotten.

 

4. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus, och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek

För orienteringen innebär detta:

  • Avstå helt från att ha orienteringsaktiviteter inomhus såsom träning i idrottshallar, styrelsemöten och andra träffar som sker inomhus. Utomhusmiljöer omfattas inte av detta råd.
  • Omklädningsrum ska ej användas vid träning och tävling och dusch sker hemma.

 

5. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar (med undantag att idrottsträningar kan genomföras för barn och ungdomar födda 2005 eller senare samt för de professionella utövare som har idrotten som yrke)

För orienteringen innebär detta:

Ungdomar och vuxna födda 2004 och tidigare
Avstå från organiserade orienteringsaktiviteter inomhus och utomhus vilka samlar flera personer samtidigt. Arrangera träningar som går att genomföra individuellt och håll möten och träffar digitalt.

Personer födda 2005 och senare samt landslagsutövare på seniornivå i alla våra fyra grenar (SOFT tolkar ”professionella utövare” som orienterare som i dag är aktiva i något av våra seniorlandslag)

  • Träningar får genomföras med flera personer samtidigt men det måste ske smittsäkert. Utformningen på träningen ska följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att minska risken för smittspridning.
  • Träning utomhus, i små grupper och där dusch och omklädning sker hemma är att rekommendera.
  • Träning inomhus får ske för dessa grupper men den ska då vara nödvändig. Exempel på nödvändig träning är medicinskt motiverad träning såsom ordinerad rehabiliteringsträning som inte går att genomföra utomhus eller hemma.
  • Håll nere antalet ledare och vuxna så långt det är möjligt. Medföljande vuxna bör endast lämna och hämta vid träning och alltså inte i onödan involvera sig i träningen.

 

6. Avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och caféer

För orienteringen innebär detta:

Avstå från all form av servering vid orienteringsaktiviteter.

 

7. Om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med

För orienteringen innebär detta:

  • Rådet innebär en kontakt som är närmre än 1,5 meters avstånd. Avstå från att träffa andra människor som du inte bor med.
  • Vid alla orienteringsaktiviteter ska utrymme finnas så att deltagare kan hålla avstånd på minst 1,5 meter.

 

Samtliga 7 punkter ovan gäller inte i alla regioner. På Folkhälsomyndighetens sida finns de lokala allmänna råden för respektive region - klicka HÄR.

För regioner utan skärpta allmänna råd finns inget förbud mot att arrangera tävlingar. Dock ska det inte bjudas in tävlande från regioner med lokala allmänna råd.

Arrangerande föreningar som tvingas ställa in tävlingar kan ansöka om kompensationsstöd för utebliven intäkt – frågor kring inställande av tävlingar besvaras av förbundschef Susanne Söderholm: susanne.soderholm@orientering.se.

den här sidan samlar RF den senaste informationen om corona och idrottsrörelsen.

RELATERADE NYHETER

Simon Hector är en av landslagslöparna som trivdes i solen och värmen på Teneriffa under landslagets läger.
Intensivt och lyckat landslagsläger på Teneriffa
Gustav Bergman springer i mål som segrare i Swedish League 2024 efter att ha avgjort jaktstartsfinalen i hård kamp med Max Peter Bejmer på slutet.
Gustav Bergman har många höjdpunkter i sikte 2025
SI5 6 Slut
SI-brickor version 5 och 6 stöds ej i framtiden
Fler nyheter