NORD-länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland har under rubriken "Färre tävlingar - bättre kvalitet" inkommit med ett skriftligt förslag till IOF vilket kommer att behandlas under sommarens generalförsamling.
De fyra nationsförbunden anser att dagens tävlingsprogram är alldeles för omfattande och spretigt. En konsekvens av detta är att det råder brist på arrangörer. Gällande vissa internationella tävlingar saknas i princip arrangörskandidater, vilket leder till att den som söker ett arrangemang med stor sannolikhet också får det.
En annan baksida med det späckade tävlingsprogrammet har, enligt NORD, med det sportsliga att göra. Vissa arrangemang försvagas sportsligt då aktiva antingen tvingas välja bort lopp för att vara på topp när det verkligen gäller, eller tvingas stå över vissa tävlingar av ekonomiska skäl.
I skrivelsen pekar de nordiska länderna på fyra problem eller utmaningar:
A) Det internationella tävlingsprogrammet innehåller för många tävlingar.
B) Kostnaderna blir för höga för att förbunden ska kunna delta fullt ut.
C) Kostnaderna blir även för höga för de potentiella arrangörerna.
D) För få av arrangemangen blir riktigt intressanta för tv, sponsorer och aktiva.
Lösningen, enligt de nordiska förbunden, är att satsa på färre tävlingar med bättre kvalitet – något som mynnar ut i fyra konkreta förslag:
1) VM i mountainbikeorientering, skidorientering och precisionsorientering ska äga rum vartannat år.
2) Orienterings-VM bör delas upp i två mästerskap – ett stads-VM och ett skogs-VM. Detta skulle bland annat underlätta för arrangörer.
3) Världscupen bör bestå av tre eller fyra omgångar som avgörs under perioden april-oktober. Inga enstaka, isolerade VC-lopp ska förekomma och definitivt inte under perioden januari-mars. Det bör dessutom vara lönsamt att lyckas i VC, i nuläget är VC mest en kostnad för förbunden. Världscupen måste bli en strukturerad produkt som kan säljas och som alltid tv-sänds.
4) Färre tävlingar innebär mindre pengar in till IOF – samtidigt som NORD föreslår mer prispengar i Världscupen plus tv-produktion av densamma. Detta innebär att IOF måste ha nya inkomster. Här bör man enligt förslaget titta på vad förbundens medlemskap ska kosta, vilka sponsorsintäkter man skulle kunna hitta samt vad tv-rättigheter skulle kunna inbringa.