Elsa Hermansson och Gustav Johnsson är utnämnda till kranskulla och kransmas till det hundrade Vasaloppet.

Bild: Vasaloppet

24.11.2023

Orienterare utnämnda till Vasaloppets kranskulla och kransmas

Skidorientering
När Vasaloppet idag, med 100 dagar kvar till det 100:e Vasaloppet, presenterade den 100:e kranskullan och den 36:e kransmasen genom tiderna så visade det sig vara två orienterare: Elsa Hermansson och Gustav Johnsson, båda från IFK Mora OK.

Kranskullan och kransmasen har vad som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets alla olika arrangemang. I år är det dessutom lite extra ärofyllt i och med att det är det 100:e Vasaloppet sedan starten 1922.

Elsa Hermansson har varit med på JVM i skidorientering hela fyra gånger. I vintras fick hon även debutera i världscupen.

Hon kommer från en riktig skidåkarfamilj, med familjemedlemmar som tävlat/tävlar på nationell nivå och med flera släktingar som också har varit kranskullor. Hon är ungdomsledare i skidklubben och har under åren provat på många av Vasaloppets alla funktionärsuppdrag.

Fakta Vasaloppets kranskulla 2024

Namn: Elsa Hermansson
Ålder: 20 år (född 14 april 2003).
Bor: Mora.
Familj: Mamma Annelie, pappa Peter, bror John och syster Linnea.
Gör: Jobbar på ett gym och i en sportbutik, och tränar.
Klubb: IFK Mora OK, IFK Mora SK.
Idrott: Skidorientering framför allt, och åker en del längdtävlingar.
Främsta meriter: Att fått representera Sverige i världscupen i skidorientering, har åkt fyra JVM (7:e plats individuellt och ett silver i stafett som bäst), JSM-guld i både sprint och långdistans 2023.
Mål med idrotten: Just nu är ett stort mål att få åka VM 2024. Målet generellt har alltid varit att utvecklas men först och främst att ha kul.
Intressen: Att umgås med vänner och familj.
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, social och nyfiken.

Den 100:e kranskullan Elsa Hermansson är en tjej som har många kopplingar till flera tidigare kranskullor och en kransmas. Hennes två fastrar har varit kranskulla: Eva Hermansson (gift Pettersson) 1985 och Lena Hermansson 2004. Pappa Peters moster Anna Mattsson var kranskulla 1974 och Annas barn Eva Svensson kranskulla 2007 och Daniel Svensson kransmas 2014.

Elsa, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag blev jätteglad. Det är en stor ära att få representera Vasaloppet på det sättet. Är man född i Mora och håller på med idrott som jag gör, så är det klart att man vill vara kranskulla en gång i livet.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag har hållit på med mycket idrott när jag var liten. Allt från fotboll och truppgymnastik till orientering. Jag var inriktad på att bli längdåkare i åttan och nian, men när vi valde till gymnasiet började jag satsa på skidorientering. Men jag har fortfarande åkt väldigt mycket längd också. Det var framför allt förra året som skidorientering blev den stora sporten för mig. Att nu gå från junior till senior ska bli spännande.

Hur skulle du beskriva tjusningen med din idrott skidorientering?
– Ingen tävling är den andra lik och allt kan hända i skidorientering. Man får uppleva många olika platser och ställen och vara med om en hel del. Man vet inte vad man kan vänta sig.

Gustav Johnsson har sedan 2017 har årets kransmas tävlat i IFK Moras färger. Med fina internationella meriter från såväl skidorientering som mountainbikeorientering, där han representerat de svenska landslagen i både EM och VM, har denna kille visat på ett stort driv och en vilja att nå till yttersta världstoppen!

Fakta Vasaloppets kransmas 2024

Namn: Gustav Johnsson
Ålder: 24 år (född 10 februari 1999)
Bor: Falun. (Uppvuxen i Eskilstuna och flyttade till Mora 2015.)
Familj: Mamma Cecilia, pappa Henrik och syster Emma (familjen bor i Mora).
Gör: Studerar till byggingenjör vid Högskolan Dalarna och tränar.
Klubb: IFK Mora OK. (Tävlar för Eskilstunaklubben Hällbybrunns IF i längdåkning.)
Idrotter: Skidorienteringen är nummer ett. Men Gustav ägnar sig även åt även orientering, mountainbikeorientering och längdskidåkning.
Främsta meriter: Skidorientering: 8:a och 10:a på VM, 10:a på EM, SM-guld i stafett, två SM-brons individuellt. Mountainbikeorientering: Deltagit i VM, ett SM-silver.
Mål med idrotten: Att bli så bra som möjligt och att vinna ett VM-guld.
Intressen: Allt som har med idrott att göra, att hänga med kompisar.
Beskriv dig själv med tre ord: Lugn, snäll, lättsam.

Gustav Johnsson flyttade till Mora för att gå skidgymnasiet och året efter flyttade hans familj också dit. Nu är skidorienteringen nummer ett, men alla idrotter han sysslar med kompletterar varandra bra. Det går att hålla på med allt, menar han, men skidorienteringen är hundra procent. I somras sprang Gustav dessutom första sträckan i IFK Mora OK:s herrlag som vann löparstafetten Vasastafetten under Vasaloppets sommarvecka.

Gustav, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Helene Söderlund ringde och jag blev väldigt chockad. Jag trodde verkligen inte att jag skulle få frågan, men det var jättekul. Det är en stor ära. När vi sedan lade på så fattade jag inte vad som hade hänt… Men det börjar sjunka in nu. Det är verkligen jättekul.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Så länge jag kommer ihåg har jag hållit på med skidor och orientering. Jag fick tidigt följa med min familj på tävlingar. Jag har också provat på fotboll och friidrott, men det är orientering och skidor som har gått bäst och varit roligast. Jag började skidgymnasiet i Mora och tänkte bli skidåkare. Jag hade kört en del skidorienteringstävlingar också, men efter gymnasiet bestämde jag mig 2019/2020 för att satsa på skidorienteringen. Men sporterna går ju bra att kombinera när man ska träna. Jag kom med i landslaget i skidorientering direkt och fick åka VM 2021 och 2022, och EM 2023. I mountainbikeorientering har jag också åkt två VM.

Hur skulle du beskriva tjusningen med dina idrotter skidorientering och mountainbikeorientering?
– Att fara fram genom skogen i full fart med full kontroll är en skön känsla, och det är kul att ha det ”flytet”. Det är riktigt roliga idrotter och man får alltid se nya platser.

 

FAKTA
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan avgjordes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet.

Text från pressmeddelande Vasaloppet.

Bildtext toppbild: Elsa Hermansson och Gustav Johnsson är utnämnda till kranskulla och kransmas till det hundrade Vasaloppet. Bild: Vasaloppet.

RELATERADE NYHETER

Ella Turesson vann både andra och tredje etappen på Kainuu Ski O Week i Finland.
Två raka segrar för Ella Turesson
IFK Mora OK-duon Jonatan Ståhl och Andrei Lamov blev trea och etta på den internationella premiären i Finland på fredagen.
Andrei Lamov snabbast men diskad – Jonatan Ståhl tvåa
241130 Annaaasa Martinhammarberg
Fin start på skidorienteringssäsongen i Umeå
Fler nyheter