22.10.2024

Paraorientering för andra året i rad på Daladubbeln

Paraorientering
I helgen förvandlades Lugnet i Falun till en orienteringsfest när tusentals ungdomar deltog i Daladubbeln. En av Sveriges största barn- och ungdomstävlingar. För andra gången fanns även en paraklass för deltagare med intellektuell funktionsnedsättning på programmet.

Daladubbeln är Sveriges största barn- och ungdomstävling som årligen lockar tusentals orienterande ungdomar från hela landet. Den gångna helgen, den 19-20 oktober, var det dags igen och över 2 500 deltagare var på plats vid Åsbobacken på Lugnet i Falun för att ta del av den fullspäckade orienteringshelgen.

På schemat fanns stafett- och patrulltävlingar, öppna motionsklasser och Para-I-klassen för deltagare med intellektuell funktionsnedsättning.

Jämtländska OK Storsjön är en av föreningarna som var på plats i Falun, bland annat för att delta i paraklassen där banornas längd var 1,5 kilometer under lördagen och 1,8 under söndagen. Eva Dahlberg har sprungit flera paratävlingar tidigare och tycker det är roligt att orienteringssporten tar henne till nya platser där hon får möta nya människor. 

På söndagen dök många av de totalt drygt 2 500 deltagarna upp i fantasifulla kreationer för den traditionsenliga maskeradtävlingen. Skogen fylldes av dalahästar, brudpar och pantburkar som spred stor glädje bland andra orienterare, funktionär och publik. Att fokusera på det lekfulla och inkluderande i sporten är två viktiga delar för arrangörerna.

– Man är med på sina egna villkor, har roligt och träffar nya vänner, säger tävlingsledare Martin Persson till Falu-Kuriren. 

Daladubbeln arrangeras av Karlsbyhedens IK, OK Kåre och Korsnäs IF.


Text: Jenny Sunding 
Bilder: Lars Gustafsson

RELATERADE NYHETER

Skärmavbild 2023 12 14 Kl. 17.28.12
Paraorientering med ambassadörer i OK Storsjön
Skärmavbild 2023 12 08 Kl. 13.06.07
Paraorientera med Hittaut
Henrik Berglund och Eva Dahlberg O-Ringen Åre
Para-I - nyhet på O-Ringen!
Fler nyheter