I de två seniorklasserna är de flesta kända namnen på plats. Nu finns en bra chans att visa att formen är god och att man vill vara med och kämpa om såväl topplaceringar i cupen som kommande landslagsuppdrag.
I damklassen finns glädjande nog Nadia Larsson i startfältet. Hon var lite tveksam till sin satsning i vintras men fick med sig positiva besked från Danmark och verkar nu vara i full gång. I herrklassen saknas två kända namn. Marcus Jansson är med på ett landsvägslopp som ingår i Swe-cup och Linus Mood kände sig tvungen att prioritera mellan Falun och Göteborg på grund av en kommande flytt. Och det kan öppna upp för nya, hungriga åkare. Herrjuniorklassen samlar hela 16 deltagare vilket känns positivt och glädjande.
Kartritaren om terrängen och kartan
Så här säger kartritare Steven Hale om vad som väntar: 17 mil av stig och grusväg finns redovisade på kartan, och det är stigar av alla möjliga typer. Stigar skapade av människor till fots, på häst, mountainbike och motorcykel. Stigar som en gång i tiden byggdes av och för gruvarbetare, och på senare tid även för skidåkare. De tävlande kommer att smaka på en typisk Falu-blandning av både snabba singletracks och steniga stigar vilka kommer att utmana cykeltekniken. Området kommer också att utmana fysiskt med en hel del backar, ibland ganska branta.
Det har också varit en utmaning för mig som kartritare med mycket funderingar kring stigklassificeringen. Att skapa en tydlig och läsbar karta har också varit en utmaning i ett sådant stig- och detaljrikt område. För att öka läsbarhet har jag exempelvis valt att plocka bort alla kraftledningar från kartan. De flesta stenar redovisas inte heller, utan bara stenar i utedass-storlek eller större är med på kartan. Liknande de som visas på fotot nedan.
Banläggarnas sista ord
Lördagens banor på medeldistans strängas av Stefan Johansson, så här säger han om vad som väntar: Lördagens medeldistans går i ett stigrikt område där första delen är mycket snabbcyklad. I mitten av de längre banorna kommer det att bjudas på en hel del vägval. Mot slutet finns det många tekniska stigar där det bjuds på kluriga vägval. Passa på att njut av de roliga stigarna men glöm inte av orienteringen. Området är för att vara i trakterna av Falun lite flackare med måttlig kupering. Sikten är mycket god så det kan gå undan men tänk på att visa hänsyn till medtävlande och övriga gäster i naturen.
På söndagen är det Christer Morell som ansvarar för långdistansbanorna och så här säger han: Söndagens långdistans blir varierande och tuff. Terrängen varierar från stigtäta områden med mycket kontroller till stigfattigare områden med långsträckor som har inslag av mikrovägval. De flesta klasserna har flera långsträckor på cirka 3 km. Kuperingen är bitvis stark med flera branta backar där man måste ha bra tryck i pedalerna för att undvika att behöva springa med cykeln. Stigarna varierar också allt från fina flowiga stigar till steniga stigar. På de prickade stigarna gäller det att ha farten med sig framåt, då är det inga problem att cykla även på de mer svårcyklade stigarna. Och precis som på medeldistansen är sikten ofta mycket god så det kan gå undan men tänk på att visa hänsyn till medtävlande och övriga gäster i naturen.
Veterancupen drar också igång
Det är inte bara Svenska cupen för seniorer och juniorer som har säsongspremiär. Även Svenska veterancupen drar igång i och med tävlingarna i Falun. Denna cup går nu in på sitt andra år och samlar många äldre intresserade.