12.06.2024

Så följer du den finska orienteringsfesten Jukola & Venla i helgen

Orientering
Sommaren är här och då är det åter dags för världens största orienteringsstafett, Jukola och Venla, detta år med arena på Kauhava flygfält. I veckan reser många svenska lag till Finland för att ta del av denna gigantiska orienteringsfest, med över 3000 tävlande lag.

Till årets Jukola förväntas cirka 20 000 löpare delta. När ledare, föräldrar, funktionärer och frivilligarbetare räknas med, stiger antalet människor på plats till omkring 40 000, vilket gör det till ett av världens största orienteringsarrangemang. Lakia-Jukolas tävlingscentrum ligger i den norra delen av flygfältet i Kauhava, cirka fyra timmar norr om Åbo, som är ankomsthamn för många av de svenska lagen.

Helgens tävlande börjar på lördagen med Venlakavlen, där över 1400 damlag står på startlinjen klockan 14.00 och vinnarna beräknas gå i mål strax efter 17.00. Sedan blir det ett uppehåll innan herrarna ska bege sig ut i skymningen klockan 23.00.

Så följer du tävlingen

Via Internationella Orienteringsförbundets plattform IOF TV kan ni följa webbsändningen från båda stafetterna med Per Forsberg och Sara Eskilsson som svenska kommentatorer. Sändningen kommer bland annat bjuda på intressanta intervjuer, GPS-spårning och spännande kamper mellan topplag. Köp sändningen här. 

Hålltider: (finsk tid, svensk tid är det -1 timme)
13.45 – Startar sändningen för Venla
17.02 – Målgång Venla 
22.45 – Startar sändningen För Jukola
06.39 – Målgång Jukola 

Terräng och banor

Terrängen som väntar på Venla- och Jukolakavlen är typisk österbottnisk berg-i-dagen-terräng, splittrad av åkrar. Det kommer att bli både detaljerat och tekniskt krävande men också snabblöpt, så kilometertiderna förväntas bli låga.

Jukolakavlen består av sju stafetter och Venla av fyra. I år är sträckorna långa; den totala längden i herrkavlen är 89,7 km och för damerna 31,7 km. I banlängderna ingår dock cirka 700 meter snitslad väg för damerna och 2 kilometer för herrarna.

gammal karta från området
Gammalt kartutsnitt från årets Jukolaterräng. Bild: Jukola

Stora Tuna OK är favoriter

Det går inte att utelämna Borlängeklubben Stora Tuna OK när man pratar om årets Jukola, då de senaste åren har vunnit fyra gånger i rad. I år lyckades klubben även vinna Tiomila i både herr- och damkavlen. Därför står de som definitiva favoriter inför årets upplaga, och Emil Svensk berättar i en intervju med Jukola att laget har bestått av samma sju löpare, men att det inte är självklart att det blir så i år.

- Vi har flera löpare som har varit utanför laget tidigare år, som har utvecklats och vill utmana om platserna bland de sju löparna, säger Emil.


Emil Svensk tar Stora Tuna OK i mål som segrare på Jukola 2023. Bild: Hugo Mattsson

För mer information besök Jukolas hemsida här.

 
Toppbild: Venlastarten 2023. Bild: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter