Magdalena Olsson IFK Mora OK

Bild: Tilda Andersson

09.02.2024

SM och JSM i Sundsvall till helgen: Eliten i skidorientering samlad

Skidorientering
Under den kommande helgen samlas skidorienteringseliten i Sundsvall för att göra upp om SM-medaljerna i medeldistans och stafett. Tävlingarna äger rum vid Skönviksbergets Friluftscentrum, cirka 15 kilometer norr om Sundsvalls centrum.

SM i medeldistansen går av stapeln på lördagen med första start klockan 10:00. Tävlingen är en del av Svenska Cupen SkidO 2024, en serie tävlingar för junior- och seniorelit. Jonatan Ståhl, som har dominerat cupen genom att vinna samtliga fyra deltävlingar under säsongen, leder totalställningen. På damsidan toppar Magdalena Olsson totalställningen. Båda förväntas vara starka kandidater till pallplatserna under helgens SM, men konkurrensen är tuff med andra namnkunniga åkare i startlistorna.

På söndagen avgörs SM i stafett för juniorer och seniorer. Stafetterna genomförs med två åkare som åker två sträckor var (lång – kort – kort – lång). Där förväntas IFK Mora ha starka lag på både dam- och herrsidan.

Sundsvalls OK, som är arrangörer till både SM-tävlingarna och publiktävlingarna, har stött på en del problem i form av skoteråkning i tävlingsområdet inför helgen.

Hur har förberedelserna gått inför SM?
– Det har gått bra, men som vanligt så ska man ju ha lite utmaningar. Denna gång i form av en stor mängd skoteråkning i området vilket har inneburit att vi har fått lägga om alla banor i ett ganska sent skede. Men vi har löst det så bra vi kan, och i övrigt har förberedelserna rullat på. Det blir kul det här, är känslan nu, säger tävlingsledaren Pia Lindholm.

Vad kan åkarna förvänta sig av terrängen och förhållandena i helgen?
– Det är ett väldigt kuperat område som banorna går i. Vi har gott om snö, cirka en halvmeter. Det är en tid sedan något större snöfall och det har efter det varit blida och sedan blivit kallt, så det är hård gammal snö i skogen. Det kan förekomma isiga partier, men spåren är körda många gånger och vi kommer nog kunna riva upp det mesta så det till största delen är hårda fina spår. Nu väntas iallafall några centimeter snö till helgen så det gör ju att det blir lite mindre snabbt före.

Sundsvalls OK har arrangerat många värdetävlingar senaste tiden, bland annat SM i medeldistans och stafett i orienteringslöpning i september. Klubben kommer även vara en av arrangörsföreningarna när O-Ringen går i Sundsvall 2028.

Hur kommer det sig att Sundsvalls OK arrangerar så många stora tävlingar?
– Vi tycker att det är viktigt för orienteringen och skidorienteringen i Medelpad att det arrangeras värdetävlingar även i vårt distrikt. Vi tror att det gynnar Medelpad och omgivande distrikt i längden. Sedan är vi ju många i klubben, så de tunga posterna i arrangemangen kan fördelas ut på många olika personer, berättar Lindholm.

Bild: Magdalena Olsson är en av favoriterna inför helgens SM.
Foto: Tilda Andersson. 

Text: Tilda Andersson 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter