Svensk Orientering logotyp
27.03.2017

Snart dags för Swedish League: "Jobba mycket med blicken"

Orientering
Helgen 8-9 april drar årets Swedish League igång i Blekinge. "Deltagarna kan förvänta sig en härlighet av variationsrik och teknisk krävande orienteringsterräng", säger landslagslöparen Anton Johansson som ingår i banläggarteamet.

Inför Swedish League-premiären tog vi ett snack med Anton Johansson, OK Orion. Han om någon vet varför man inte vill missa lången och medeln i "Sveriges trädgård".

- Vill man testa, klämma och känna på terrängen som fostrat och banat vägen för forna och nutida världsstjärnor, exempelvis Kent Olsson, Cecilia Bratt, Yuri Omelchenko, Olexandr Kratov och Nadyia Volynska, så är detta ett ypperligt tillfälle. Ett besök i soliga Karlskrona och Blekinge är ju inte heller fel. Och framförallt, världsmetropolen Jämjö vill man ju bara inte missa, slår Anton Johansson fast.

Hur många deltagare räknar ni med?

- Vi hoppas på 1000 deltagare per tävlingsdag.

Hur går förberedelsearbetet?

- Bra! Vi har oerhört ambitiösa medlemmar och en solid grundplan sedan vi arrangerade två SM-distanser i höstas. Vi försöker i så stor omfattning som möjligt att använda samma organisation som då.

Vad kan deltagarna se fram emot?

- Alla deltagarna kan förvänta sig en härlighet av variationsrik och teknisk krävande orienteringsterräng. Lördagens tävling avgörs i ett av de svårare partierna vi kan erbjuda på Torhamnslandet. Söndagen bjuder på något av Torhamnslandets "bortglömda" område, eller det var i alla fall det fram tills stafett SM förra året. Utöver det kommer vi erbjuda en arena med fantastisk vy ut över Hallarumsviken.

Hur kan deltagarna bäst ladda upp - och vad ska de tänka på när de ger sig ut på era banor?

- Ett tips kan vara att läsa "banläggarens ord" som kom ut för cirka en vecka sedan. Där finns många matnyttiga saker som kan vara bra att ha med sig. Ska jag plocka ut något, eller några, guldkorn från dessa tankar och den strategi som funkar för mig när jag springer orientering på Torhamnslandet, så är det framförallt att jobba mycket med blicken och att tempoväxla. Det är verkligen A och O här nere i södern.

Vad ska man hinna med mer än själva tävlingarna när man är i Karlskrona? Vilka är dina smultronställen i staden?

- Vill man göra en liten utflykt så kan jag rekommendera både Kristianopel och Torhamn. Två otroligt mysiga sommaridyller som har var sitt mysigt café vid havet. Samtidigt så är ett besök i världsarvsstaden Karlskrona definitivt värt mödan. Gör man det så är det ett måste att ta en kik förbi Glassiären. Där bjuds det på ordentliga glassutmaningar, rentav en hel lunch. Den som vågar och orkar klämma i sig en "Glassiären special" utan problem, är någon utöver det vanliga. Kan tillägga att man kan få en fantastisk utsikt över ”staun” om man tar sig uppför Bryggareberget.

Till sist; hur går din rehab och när får vi se Anton Johanssons tävlingscomeback?

- Det går framåt, sakta men säkert. Efter en lång vinter med många timmar rehab och alternativ träning har jag precis fått snöra på skorna och tagit mina första löpsteg, alldeles lagom nu till våren kommer. Dock är det en lång väg kvar att vandra innan det blir tävlingscomeback. Har jag tur kan jag få springa lite tävlingar på riktigt i höst, men med tanke på min hälsena så är det betydligt bättre att tänka långsiktigt och hoppas på ett bättre 2018.

Läs även: Många starka namn redan anmälda

RELATERADE NYHETER

24 Vmsprint Tovealexandersson Hugomattsson
Tove Alexandersson nominerad till Jerringpriset – så röstar du på vår orienteringsstjärna
Alma Svennerud
Möt Alma Svennerud - årets komet
Stafettligan i Örebro tidigare i år
Tyck till om Stafettligan – och se var den arrangeras nästa år
Fler nyheter