26.09.2024

Stark svensk insats av herrarna på världscupen - Martin Regborn tvåa

Orientering
De svenskarna herrarna stod för fina prestationer på dagens världscup långdistans. Martin Regborn var närmast en topplacering med sin andraplats, 44 sekunder bakom segraren Miika Kirmula från Finland. Trots några misstag presterade även Gustav Bergman och Albin Ridefelt starkt, med placeringar i topp tio.

Svenskarna gjorde en stark insats på långdistansen, även om det inte räckte till den högsta topplaceringen. Martin Regborn var närmast att utmana den finske segraren Miika Kirmula, som avgjorde loppet med ett snabbt vägval till den tredje kontrollen. Kirmula sprang oerhört snabbt på vägsträckan och valde konsekvent att gå runt på väg där det var möjligt, vilket gav honom ett övertag.

Regborn slutade på en fin andraplats, 44 sekunder bakom Kirmula, och har nu en spännande kamp framför sig i den totala världscupen, där han ligger under 50 poäng bakom norrmannen Kasper Harlem Fosser inför morgondagens medeldistans.

Efter loppet var Regborn nöjd med sin prestation och hur han hade disponerat loppet.
– Det var snabbare än jag hade trott. Det var inte så mycket vägval. Jag försökte köra mycket rakt på där det var fint i skogen. Jag kanske var lite för het till trean men jag fick den bra. Det var finare än jag trodde, sa Regborn.

– Jag gillar långdistans och sån här terräng. Jag kände mig i bra form redan på EM, men då var det stolpe ut, så det här var kul. Det var inte så svårt, ganska tydliga och rättvisa kontrollpunkter. Några kontroller krävde lite mer skärpa, men annars var det mycket högfartskontroller.

Normannen Kasper Harlem Fosser och finländaren Eetu Savolainen stämplade med samma tid vid den 20 kontrollen. Det blev en spännande avslutning där Savolainen avgjorde på upploppet och knep tredjeplatsen, hans bästa internationella resultat någonsin.

– Inget hände på slutet. Jag saknade den sista kicken i benen och det gick för långsamt. Egentligen är jag i väldigt bra form, men det går ett virus där vi bor och jag kände mig inte helt bra i magen, berättade Fosser.

Gustav Bergman slutade på en sjätteplats efter några större misstag under banan. 

– Jag är lite halvnöjd. Jag gjorde ett struligt parti på mitten och saknade orken att pusha på slutet. Jag var på väg helt rätt vid en kontroll men såg inte skärmen direkt, så det var dåligt, sa Bergman.

– Jag råkade också stämpla vid damernas vätskekontroll och förlorade säkert en halvminut där. Det känns ändå skönt att ha hyfsad kapacitet i VM-terrängen, så det ska bli roligt i helgen. Jag får försöka ta topplaceringen imorgon på medeldistansen.

Albin Ridefelt gjorde också en stabil insats och slutade åtta, trots ett stort misstag på cirka 1,5 minuter. Han var ändå nöjd med hur han lyckades hålla ihop loppet både tekniskt och fysiskt, trots krampkänningar på slutet.

– Jag är nöjd, även om det blev några småsaker och lite kramp på slutet. Det var tufft, marken var ojämn och man fick slita, sa Ridefelt.

– Det var också ganska diffusa kontrollpunkter och jag gjorde några småsvängar. Det gäller att hålla fokus hela vägen. VM är huvudmålet nästa år, och det känns bra att få med sig en positiv känsla här.

Resultat topp tio:

  1. Miika Kirmula (Finland) – 1:20:10
  2. Martin Regborn (Sweden) – 1:20:54 (+44)
  3. Eetu Savolainen (Finland) – 1:21:55 (+1:45)
  4. Kasper Harlem Fosser (Norway) – 1:21:59 (+1:49)
  5. Fabian Aebersold (Switzerland) – 1:23:20 (+3:10)
  6. Gustav Bergman (Sweden) – 1:23:28 (+3:18)
  7. Martin Hubmann (Switzerland) – 1:23:55 (+3:45)
  8. Albin Ridefelt (Sweden) – 1:24:03 (+3:53)
  9. Akseli Ruohola (Finland) – 1:24:31 (+4:21)
  10. Olli Ojanaho (Finland) – 1:25:07 (+4:57)

 Se alla resultat här. 


Herrarnas bana med vägval från Martin Regborn (blå), Albin Reidefelt (lila) och Gustav Bergman (orange). 



Text: Tilda Andersson.
Foto: Hugo Mattsson. 

RELATERADE NYHETER

240926 VC Tove Teromarjamäki
Alexandersson överlägsen segrare på världscup långdistansen
240925 Collage 1
Tufft utgångsläge för svensk seger i totala världscupen
460988270 920224870134274 3396089017608062593 N
Förändringar i truppen till JEC
Fler nyheter