Alva Björk

Bild: DAN DVOŘÁČEK

25.10.2024

Stor trupp uttagen till Juniorlandslaget 2025

Orientering
Efter några års uppehåll är Juniorlandslaget tillbaka och landslagsledningen har presenterat en trupp bestående av 24 orienterare inför 2025. – Vi har valt att återigen ta ut en trupp och det finns flera syften bakom detta, säger förbundskapten Emma Martner.

Juniorlandslaget består av 24 löpare, 12 killar och 12 tjejer, alla mellan 17 och 19 år, med varierande erfarenhet av internationella mästerskap. Emma Martner fortsätter som förbundskapten och Oskar Andrén ansvarar som landslagstränare.

– Det är en spännande mix av löpare födda 2005 till 2007. Några har mycket internationell erfarenhet, medan andra har mindre. Vi ser fram emot att lära av varandra, säger Emma Martner.

Uttagningen av juniorlandslaget baseras på prestationer under den gångna säsongen, både nationellt och internationellt. Att återinföra en trupp har flera syften.

– Vi tror på kontinuerlig kommunikation under större delen av året. Vi ser också att vi kan förstärka och vidareutveckla lärandet av internationella förberedelser, och därigenom bidra mer till våra RIG/NIU. Samverkan mellan juniorlandslaget och orienteringsgymnasierna är något vi värderar högt. Landslagslöparna kommer att bli viktiga ambassadörer som sprider idrottsglädje, motivation, kunskap och erfarenheter i sina respektive miljöer. På så vis når arbetet inom landslaget ut till en bredare massa, säger Martner och fortsätter:

– Ett annat strategiskt val med juniorlandslaget är att bättre kunna fånga upp och stötta löpare på hög nivå som under juniortiden lämnar ett RIG/NIU-gymnasium. Att bli sedd och hjälpt under juniortiden säkrar förhoppningsvis en fortsatt satsning och underlättar steget till senior- och seniorlandslaget.

Truppen som är uttagen är bred.

– Syftet med en bred trupp är att öka motivationen och skapa en känsla av att internationell representation inte är så långt borta. Samtidigt tror vi att vi kan skapa en brygga till seniortiden och fortsätta satsningen genom att löparna får närmare kontakt med landslagsledningen och andra landslagslöpare. Våra riksgymnasier har uttryckt önskemål om en bredare trupp, och beslutet om juniorlandslaget har tagits i samverkan med dem, säger Emma Martner och fortsätter:

– Det finns gott om talanger inom orienteringen och det har varit ett tufft urval. Vi har även haft några som tackat nej till juniorlandslag på grund av krock med läger såsom två lovande talanger; Ludwig Rosen och Ola Leire, båda från Göteborg Majorna OK. 

Kommande säsong väntar flera stora tävlingar för juniorerna, bland annat JVM i Italien, EYOC i Tjeckien och JEC i Skottland. Det främsta målet för juniorlandslaget är att skapa hela, friska och välmående individer som kan prestera över tid.

En plats i juniorlandslaget innebär dock inte en automatisk plats i de stora internationella mästerskapen. Uttagningstävlingar under våren och hösten kommer att genomföras som tidigare år.

– Platsen i vintertruppen är inte en biljett till internationella tävlingar som EYOC, JVM och JEC. Det kommer att vara fem uttagningstävlingar under våren, precis som i år, och sedan ytterligare två inför höstens JEC. Vi kommer också att fortsätta med bred kommunikation, bland annat genom ett par webinarium med juniorfokus som är öppna för alla under vintern.

Här är Juniorlandslaget 2025

Damer:
Cajsa Alenius, Nyköpings OK
Alva Björk, OK PAN Kristianstad
Elsa Hedin, OK Linné
Filippa Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK
Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK
Signe Hördegårdh, IFK Göteborg
Elsa Kaipe, OK Kåre
Izabella Ljungberg, OK Tyr
Tilia Olsson, Uddevalla OK
Tova Rangert, IKHP Huskvarna
Tuva Sirviö, Umeå OK
Tuva Östangård, Västerviks OK


Herrar:
Arvid Algers Omholt, OK Denseln
Axel Bratt, OK Orion
Odin Ek, Nyköpings OK
Isak Eskilsson, IKHP Huskvarna
Edvin Johansson Liljegren, Väsby OK
Anton Jonsson, OK Tyr
Emil Ling, IKHP Huskvarna
Hannes Mogensen, OK Ravinen
Gustav Netz, Järla orientering
Svante Selin, FK Göingarna
Wilmer Selin, FK Göingarna
Max Österberg, OK Ravinen

RELATERADE NYHETER

Martin Regborn sprang hem en silverpeng på Terräng-SM över 4 kilometer på lördagen. Bilden dock från sommarens Sprint-SM i Västerås.
SM-silver i terränglöpning till Martin Regborn
Alva Sonesson
Här är utvecklingslandslaget 2025
Jerker Lysell sprang hem segern i Blodslitet i lördags. Bilden är dock från Swedish League i Valdemarsvik i fjol.
Jerker Lysell tog hem Blodslitet – och satsar vidare
Fler nyheter